Aktuellt

De finlandssvenska läsambassadörernas slutseminarium

De finlandssvenska läsambassadörerna avslutade sin treåriga projektperiod med ett slutseminarium som hölls 24 maj på G18 i Helsingfors. Slutseminariet bestod av drygt tre timmar härlig läsinspiration och tittade dels på det som varit men framför allt på det som komma skall vad gäller läs- och skrivsatsningar. Här kommer ett bildregn från seminariet. Bilderna är tagna av Niklas Günsberg. Läs mera »
13.06.2022 kl. 16:10

OMG + skönlitteratur = sant

De finlandssvenska läsambassadörerna har skapat ett inspirationsmaterial för den lärare som vill plocka in mera skönlitteratur i omgivningsläran för åk 5-6. Läs mera »
13.06.2022 kl. 12:21

Ljuvliga bilderböcker med pedagogiskt material

Riktigt bra bilderböcker blir ännu bättre med ett tillhörande pedagogiskt material. Här har vi samlat några av våra favoritbilderböcker som glädjande nog har tillhörande pedagogiskt material. Läs mera »
13.06.2022 kl. 08:25

Nordiska bilderböcker med pedagogiskt material

Projektet Den nordiska bokslukaren har skapat pedagogiska material till nordiska bilderböcker som varit nominerade för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Här finns svenskspråkiga bilderböcker med pedagogiskt material, men läs och upptäck gärna också bilderböcker på andra nordiska språk! Läs mera »
10.06.2022 kl. 11:39

Finlandssvenska bilderböcker med pedagogiskt material

Det finns många skatter bland våra finlandssvenska bilderböcker. Vissa av dem har dessutom tillhörande pedagogiska material som tar högläsningen med barn till nästa nivå.Läs mera »
10.06.2022 kl. 10:37

Modiga, fantastiska bilderböcker av Gro Dahle

Gro Dahle och hennes modiga bilderböcker räds inte några teman alls. Hon har skrivit om allt från fula skilsmässor och familjevåld till vad göra då alltför små barn hittar nätporr. Denna vecka tipsar vi om fem av hennes böcker ifall de råkar vara obekanta för dig. Många lever fortfarande i tron att en bilderbok alltid är för de minsta, men idag finns bilderböcker både för precis alla åldrar. Och Gro Dahles böcker är alltid bäst att läsa tillsammans med en vuxen. Läs mera »
03.06.2022 kl. 11:03

Bilderböcker med svår och känslig tematik

Hellre bejaka än blunda! Verkligheten kan vara nog så tuff och stundom svår att tala om eller sätta ord på. Boken är ett fönster som ger barnet och den vuxna möjligheten att tala också om det svåraste. Här får du tips på bilderböcker som vågar se verkligheten i vitögat. Läs mera »
03.06.2022 kl. 09:49

Kortfilmer om läsning för föräldramöten

Vill ni erbjuda föräldrarna på ert föräldramöte en läs-boost inför ett nytt år på daghem eller i skola? Kolla in de finlandssvenska läsambassadörernas kortfilmer med läsfakta, lästips och idéer för hur en förälder kan hjälpa barn att upptäcka läsglädjen. Läs mera »
03.06.2022 kl. 09:02

Läsning från topp till tå - slutrapporten

Projektet De finlandssvenska läsambassadörerna x 2 går mot sitt slut. Läsambassadörerna tackar för sig efter tre innehållsrika år som läsfrämjare i Svenskfinland. Här kan du läsa vår slutrapport med både idéer för framtiden och färdiga länkar för att klicka dig vidare till mer material. Läs mera »
17.05.2022 kl. 10:24

En kortfilm för småbarnsföräldrar om läsningens glädje och bonus

Att läsa med ditt barn är att dela gemenskap, tid och samtidigt ge barnet (och dig själv) kunskap och verktyg för livetLäs mera »
09.05.2022 kl. 11:00

läsfrämjande affisch för andra stadiet

Här är en affisch som vi skickade ut till samtliga högstadier den sista våren som läsambassadörer. Affischen hade stor efterfrågan och här går den också kostnadsfritt att ladda ner (i mindre format). Affischen är skapad av Ludwig Sandbacka.Läs mera »
09.05.2022 kl. 09:14

En läsfrämjande gåva till daghem, förskola och lågstadiet

En bild säger mer än tusen ord, sägs det. Här är en affisch som vi skickade ut till samtliga daghem, förskolor och lågstadier den sista våren som läsambassadörer. Affischen hade stor efterfrågan och här går den också kostnadsfritt att ladda ner (i mindre format). Affischen är skapad av Linda Bondestam. Läs mera »
28.04.2022 kl. 15:01

Bokcirkelmaterial för BOKKLUBB för föräldrar och barn

Att läsa är roligt. Att läsa tillsammans är ännu roligare. Här har vi för Norra Korsholms skola skapat material till fyra böcker, för fem träffar per bok. Läs mera »
27.04.2022 kl. 08:40

Böcker för undervisning i religion och livsåskådning

Under våren 2022 har Centret för livslångt lärande ordnat fortbildningshelheten Meningen med livet är att skapa mening med livet. Lärare som undervisar i religion och/eller livsåskådning fick under fortbildningens gång undersöka olika sätt att ta in olika konstformer i sin undervisning. De finlandssvenska läsambassadörerna höll workshops både för klasslärare (åk 1-6) och för ämneslärare (åk 7-9 och gymnasiet). Tillsammans funderade vi på hur skönlitteratur och berättelser kan användas i livsåskådningsämnena. Det finns många vägar och ingångar till berättelsen och berättandet, inte minst genom att lyfta fram litteraturen. Här tipsar vi om en del av böckerna. Läs mera »
22.04.2022 kl. 11:58

Bokquiz - ett roligt sätt att bokprata

Att bokprata är bra, att aktivera dina elever är ännu bättre. Här hittar du anvisningar och exempel på hur du enkelt gör ditt eget bokquiz för en hel klass där smaken och läsförmågan kan variera stort.Läs mera »
04.04.2022 kl. 12:36

Väck till historien till liv - böcker och texter för dig som undervisar i historia i årskurs 4-6

Berättelsens kraft är stor. En skönlitterär berättelse eller gestaltande text berikar och väcker liv i en tidsepok som annars kan kännas avlägsen eller abstrakt. Här hittar du tips på texter och böcker från olika tidsepoker - från stenåldern och fram till franska revolutionen. För varje tidsepok hittar du en handfull förslag på böcker med en kort presentation om dess innehåll. Här hittar du också en text från Flickornas historia (3 volymer) med tre frågor som anknyter till varje text. Läs mera »
13.04.2022 kl. 16:05

Inspiration och läsfrämjande verktyg för lärare i åk 1-9

den 17.3 ordnade Läsväskan och läsambassadörerna en gemensam fortbildning - Packa din läsväska! här hittar du presentationerna som vi hoppas erbjuder nya insikter och inspiration så att du kan fortsätta ditt värdefulla arbete med att sprida läsglädje bland våra barn och unga!Läs mera »
22.03.2022 kl. 12:05

En guide till Flykten

Via böcker kan och vågar vi tala med barn om också det allra svåraste. Hur kan vi diskutera om kriget och frågorna det väcker med barnen omkring oss? Christin Furu och Jessica Nylund har skapat ett riktigt fint material som bygger på boken ”Flykten”Läs mera »
16.03.2022 kl. 08:37

Läskarnevalen 2022!

I april är det dags för Läskarnevalen som arrangeras av de finlandssvenska läsambassadörerna. Förra året deltog hela 48 i den allra första Läskarnevalen. Hur många deltar i år? Läs mera »
25.02.2022 kl. 10:01

Tips för att skapa ett tamburbibliotek på ditt daghem

Ett tamburbibliotek går i sin enkelhet ut på att föräldrarna får låna hem en bok då de hämtar sitt barn. Närbiblioteket samlar och väljer en boklåda som byts ut enligt överenskommelse och daghemmet ställer fram böckerna och förser dem med lånelapp. Lätt som en plätt! och roligt för alla. Här kan du se en kortfilm om hur du gör samt ta del av lite praktisk info som är bra tt tänka på innan starten. Läs mera »
23.02.2022 kl. 16:12

Boktips från Bokfika i Pedersöre

Less is more, brukar vi väl säga. Men låt oss hoppas att more ibland också är mycket. När läsambassadör Amanda och specialbibliotekarie Lisa Ahlvik träffade närmare sextio klasslärare i Pedersöre presenterades inte mindre än 90 riktigt bra böcker för läsare i åk 1-6. Här kommer tipsen!Läs mera »
18.02.2022 kl. 11:11

Väck läshungern! inspiration för daghem och förskola

Här kan du ta del av en powerpoint för varför det är både viktigt och härligt att läsa med småbarn och hur du på olika sätt kan väcka läshungern. Läs mera »
08.02.2022 kl. 14:37

Dialogisk läsning med barngrupper

Högläsning är bra, men dialogisk läsning är ännu bättre! Här kan du ta del av vår powerpoint som handlar om dialogisk läsning på daghemmet.Läs mera »
23.03.2022 kl. 10:28

Sista terminen med läsambassadörerna

Tiden går fort när man har roligt och nu är läsambassadörernas sista termin här. Här kommer lite information om vad som händer den sista terminen på läsambassaden att sätta bakom örat eller i kalendern redan nu. Läs mera »
20.01.2022 kl. 08:06

Boktips för läsare i åk 7-9

Igår samlades Bokpratarna för årets sista träff. Vi tipsade varandra om de bästa böckerna för läsare i åk 7-9. Här kan du ta del av tipsen! Läs mera »
08.12.2021 kl. 09:18