Här hittar du pedagogiskt material med uppgifter till en rad olika böcker riktade till elever i åk 7-9. Bland böckerna finns allt från lättläst till noveller och romaner.

Den sista soldaten av Keith Gray (lättläst spänning åk 3-6)

Beskrivning

Sommarhettan är obeskrivlig och ett kringresande tivoli har kommit till stan. Joe fnyser bara åt utställningen Kuriosa underverk, men hans bror Wade dras till utställningens senaste tillskott - Den sista soldaten från första världskriget. Vem är denne soldat och vad är det för grepp han har om Wade och Joe?

En spöklik berättelse om två amerikanska bröder som under en ovanligt het sommar hemsöks av något som de trodde var begravt i det förflutna ...

Det pedagogiska materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Det osynliga barnet av Tove Jansson (nio berättelser)

Beskrivning

Novellsamlingen Det osynliga barnet innehåller nio berättelser från Mumindalen. Titelnovellen handlar om Ninni som har blivit osynlig efter att hon behandlats illa. Muminfamiljens omsorg gör att hon sakta börjar synas igen. 

Det pedagogiska materialet till novellerna är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Färglös av Chris Wooding (lättläst spänning åk 5-7)

Beskrivning

Lazarus-serumet kan rädda ens liv.
Uppväcka en från de döda.
Det är bara det att när man återvänder är man lite … annorlunda.
Man är en Färglös. En utstött.
Det är det sista Jed vill råka ut för.
Men så blir Jed överkörd av en bil …

En isande kuslig ungdomsbok, finns också som e-bok på Ebban.

Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Lita på mig

Beskrivning
Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass. 

ZOO! #1 Virala genier

Beskrivning
Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass. 

Underfors

Beskrivning
Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass. 

Oktober är den kallaste månaden

Beskrivning
Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass. 

Så jävla operfekt av Charlotte Cederlund (relationer, feminism)

Beskrivning

I Emmas skola verkar först alla vara så perfekta; så smala, så snygga och självsäkra. Allt det som Emma inte är. Varje dag gör hon sig så osynlig som möjligt, för att inte bli utsatt som Jamila blir. Tills den dag när Emma hittar en rosa lapp med texten ”du är bra som du är” och något förändras. 

En bok om klassrumshierarki, svek, oväntad vänskap men också kollektivets kraft och modet att stå upp för det vi tror på.

Lärarhandledningen är skapad av förlaget Opal 


 

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

Beskrivning

Någon i Gnesta högstadium skapar kontot @fulatjejer. Någon fotar och lägger upp bilder på tjejer där de görs till allmänt löje. Mobbning och ”shaming” på some är idag en del av många tonåringars vardag och verklighet. Skammen att vara och skräcken att bli upphängd på @fulatjejer skapar både otrivsel och en stark självmedvetenhet hos eleverna men det är ingen som gör nånting åt saken. Ingen utom Tilde, Eleni och Jasmine som får nog och bestämmer sig för att samarbeta och gå till motattack. 

En bladvändare med hög igenkänningsfaktor, rekommenderas också som högläsning.

Lärarhandledningen är skapad av författartrion

Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

Beskrivning

I Jobbiga tjejer är det fortfarande Eleni, Jasmine och Tilde som turvis för berättelsen framåt. Det brinner i knutarna, bokstavligen. Först är det Gnesta högstadiets gympasal som står i brand, och elden sprider sig minst lika snabbt på trådarna över nätet. Snart utpekas Eleni som misstänkt och samtidigt pågår kampen i skolan om vem som riktigt får ta plats. 

 

Snabba kast, rolig dialog varvas med chattar. En lyckad blandning av igenkännbar realism varvad med verkliga känslor och tonårsvisdom.

Lärarhandledning till Jobbiga tjejer är skapad av författartrion


 

Vem har sagt något om kärlek av Elaf Ali

Beskrivning

En stark, personlig historia om hur ett hedersstyrt liv kan se ut i norden. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia. Vem har sagt något om kärlek ger oss en inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade Elaf Alis uppväxt, men det är också berättelsen om en frigörelse.

Lärarhandledningen till boken är skapad av Anette Franzén

De afghanska sönerna av Elin Persson

Beskrivning

“Han är någons son, någons bror, men om det händer honom något kommer det att ringa i min bakficka.”

Rebecka jobbar på en flyktingmottagning, ett HVB-hem med ansvar för de tre tonårskillarna Zaher, Ahmed och Hamid. Zaher är ny, liknar en fågel med sina långa hängande armar och taniga kropp. Ahmed som dansar och dricker mjölk direkt ur förpackningen gör allt för att se framåt. Rebecka är bra på sitt jobb, bra att hålla avstånd och inte komma för nära, men det är svårt att säga nej när någon frågar om han för en stund får hålla din hand. 

En klarsynt, berörande bok om en verklighet som få av oss har insyn i.

Lärarhandledning till boken skapad av författaren

Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen

Beskrivning

Efter tre år blir Salar tvungen att lämna allt.  Under tiden i Sverige har han hunnit lära sig svenska, fått en ny familj, en lillebror som han inte får tänka på, och flera nya vänner. Men nu är allt det där över. 

Salar är rädd och ständigt på sin vakt. Nya meddelanden lyser upp på mobilen under hans resa. Men hur skall han kunna svara dem som inte längre hör ihop med hans liv? Hur skall han någonsin kunna glömma? 

En fiktiv berättelse som bygger på verkliga omständigheter. 

Lärarhandledning till boken skapad av Katarina Lycken

De vackraste idioterna i världen av Anette Eggert

Beskrivning

Frank är en idiot. Att bli kär i en idiot är naturligtvis inte smart och Marit är faktiskt smart. Även om hon hatar sin mammas feministföreläsningar så lyssnar hon på dem, och hon skulle aldrig kunna bli ihop med en sådan som Frank. Han passar inte in i Marits värld, inte hemma och inte hos hennes vänner. Fast vad gör man när man dras så starkt till någon som man inte borde vilja ha?

En underbar ungdomsbok om när den första kärleken växer fram på helt fel ställe.

Lärarhandledningen är skapad av Malin Eriksson Sjögärd och Alice Hymna

Att vara jag av Anna Höglund

Beskrivning

”I skolan får man inte säga vad man tycker. Ingen gör det. Man får inte vara för ful, inte för smart, inte för korkad, inte för arg, inte för glad, inte för nånting. Inte ens för snygg.”

Att vara jag är en bilderbok för tonåringar och tar upp frågor om vem man egentligen vill vara och vem man kanske tror att man borde vara. Här finns den första mensen, här finns pojkar som spanar in någon annans stora bröst. Här finns tankar kring instagram, här finns funderingar kring sex, här finns den första kärleken.

Lärarhandledningen är skapad av bibliotekarier i Kävlinge kommun

 

Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund

Beskrivning

En högkänslig kanins tankar och liv och provar bilderbokens gränser vad gäller tema och förväntad läsålder. Om detta talar man endast med kaniner är en poetisk bok där Anna Höglund kombinerar kollageteknik, fotografi och måleri för att skildra känslan av att vara annorlunda, men samtidigt sträva efter större gemenskap.

Lärarhandledningen till boken skapad av bibliotekarierna i Kävlinge kommun


 

Björnstad av Fredrik Backman

Beskrivning

Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj? Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för sin överlevnad? Bara allt. Den betyder bara allt.

Björnstad är den första delen i en serie om en liten plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar.

Lärarhandledningen till boken är skapad av bibliotekarierna i Kävlinge kommun

 


 

Kyla av Therese Henriksson (spänning och överlevnadskunskap)

Beskrivning

Tänk dig att strömmen slås ut och kontakten med omvärlden bryts. Tänk dig att det är minus trettio grader ute och det blir bara kallare. Vad händer med ett samhälle när det visar sig vara som skörast? Vad gör du för att klara dig undan kylan?   

För Sofia blir situationen verklighet när hon och hennes syskon tvingas lämna Aleå på grund av ett strömavbrott som lamslår samhället. Värst av allt är kylan, som för varje minut som går blir mer och mer påtaglig.

Lärarhandledningen till Kyla är skapad av författaren 

Om det var krig i Norden av Janne Teller

Beskrivning

”Tänk om det blev krig i Norden. Vart skulle du ta vägen?”

Med de orden inleder Janne Teller sin drabbande essä. En essä som målar upp ett krigstillstånd som få av oss behövt uppleva, men som vi alla behöver försöka förstå. Boken bjuder in läsaren till ett tankeexperiment där perspektiven vänds upp och ner och vi förstår vad det kan innebära att vara flykting. 

 

Det här är en kort bok, föredömligt kort om man tänker på gemensamt arbete i klassrummet. Trots att texten publicerades första gången redan år 2002 är den fortfarande skrämmande aktuell och angelägen. 

Lärarhandledning till boken är skapad av Kalle Güettler 
 

Hjärnstark junior av Anders Hansén och Mats Wänblad (faktabok)

Beskrivning

Vill du bli lite bättre på det mesta? Ja, vem vill inte det?

I Hjärnstark junior finns viktiga fakta ur Anders Hansens succé ”Hjärnstark” från 2016, där han berättar om hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan när det gäller koncentration, mående, sömn och mycket mer. 

I junior-versionen är allt omstöpt för att passa en yngre målgrupp. Genom spännande, lättillgängliga avsnitt om hur hjärnan fungerar och inspirerande tips är förhoppningen att läsaren ska bli gladare och starkare - ja, till och med smartare.

Lärarhandledningen är skapad av Malin Wedsberg

En liten bok om klimatpåverkan (5 häften)

Beskrivning

En liten bok om klimatpåverkan är en serie häften där det ingår en novell, en dikt, en grafisk serieroman, en essä och en faktabok kring det gemensamma temat. 

Det pedagogiska materialet består dels av analysunderlag för eleverna, dels av förslag på kreativa uppgifter för att utvidga läsningen. 

Lärarhandledningen är skapad av En liten bok ab.