Modiga, fantastiska bilderböcker av Gro Dahle

Gro Dahle och hennes modiga bilderböcker räds inte några teman alls. Hon har skrivit om allt från fula skilsmässor och familjevåld till vad göra då alltför små barn hittar nätporr. Denna vecka tipsar vi om fem av hennes böcker ifall de råkar vara obekanta för dig. Många lever fortfarande i tron att en bilderbok alltid är för de minsta, men idag finns bilderböcker både för precis alla åldrar. Och Gro Dahles böcker är alltid bäst att läsa tillsammans med en vuxen.

Sesam sesam med illustrationer av Kaia Dahle Nyhus

Storebror Kas och hans högljudda kompisar har använt datorn hemma och har glömt att stänga något som det inte var meningen att lillebror Al skulle hitta. Al hittar det, börjar titta och kan sedan inte sluta titta fast han egentligen vill. Det känns både spännande och skrämmande. Och plötsligt står mamma där och ser vad han tittar på.

 

"Sesam Sesam" handlar om barn och pornografi, ett ämne som kan vara oerhört svårt att prata om och ett ämne som är oerhört viktigt att prata om. Den här boken kan verkligen fungera som en fin inkörsport till ett riktigt värdefullt samtal. 

 

En del vuxna vill ogärna kännas vid det faktum att många, många barn har kommit i kontakt med nätporr antingen med flit eller av misstag. Jag hittade en träffande kommentar om boken på en nätbokhandel. En läsare hade delat ut en enda stjärna av fem till boken och kommenterat med orden “Borde kanske kommit med en varningstext....” 

Det är nog inte den här boken som behöver en varningstext. Det är nätporren. Den måste vi våga tala om. Den här boken kan hjälpa oss att våga. 

Mammas hår av Gro Dahle och Svein Nyhus 

 

I "Mammas hår" får vi träffa Emma och Emmas mamma, som är finast och vackrast i världen. För hon är ju Emmas. Men mamma är inte bara vacker och solig i håret, ibland är hon också trött och ledsen. Ligger på soffan och orkar ingenting. Sitter och gråter tröstlöst. Emma blir besviken och arg på mamma och sedan skäms hon för att hon blir arg. Rädd för att det är hennes fel att mamma är så ledsen. 

 

Det är det förstås inte. Emmas mamma är deprimerad. Hennes depression illustreras av att hennes vackra, soliga hår blir alldeles trassligt och lilla Emma försöker reda ut allt trassel och alla tovor med en kam. En dag träffar hon en man med en stor kratta inne i frisyren som säger att han är där för att hjälpa till, precis som Emma, att sådant här trassel måste redas ut med något rejälare än en kam. Så han krattar och håller på. Emma är inte ensam. 

Och det tar tid. Till och med länge, men det blir bra.

 

Kriget med bilder av Kaia Dahle Nyhus.

 

Inga bor i tryggt land, men hon har sett kriget på TV och vet hur hemskt det kan vara. Taggtråd, murar, soldater med stridsvagnar som kör rätt över råg och gräs och djur och människor. Tills en dag då någon släpper in ett annat krig i Ingas hem. Mammas och Pappas krig. Det går inte att gömma sig i all oändlighet. Det går inte värja sig mot allt det hemska. Och snart blir Inga både soldat och spion och den som behöver finnas där för att skydda småbröderna. 

 

I Gro Dahles vassa och viktiga verk flyttar kriget in i Inga, och för en stund in i oss som delar den verklighet som föräldrarnas skilsmässa blir för Inga. Det gör ont, det blöder och skriker om bilderna och texten, det skär rakt in i hjärtat och magen. Och samtidigt är vi med, vi är den som ser Inga. Som hör hennes gråt, som blöder genom hennes sår. Som skilsmässobarn är det bättre att få ord och bilder, få ett rum som du kan dela med den vuxna, få ord som kan behövas då allt blir stumt och svart. Och som i alla Gro Dahles böcker finns ett ljus och ett hoppfullt slut för den som bejakar.  

 

Snäll av Gro Dahle och Svein Nyhus

 

Se på Lussi! 

Så tyst och stilla hon är! 

Tyst som vit krita och tunt papper. 

Stilla som blanka glas i ett skåp.

 

Så börjar Lussis berättelse. Lussi som är så snäll och duktig att hon en dag försvinner in i väggen. Först är det ingen som märker att hon är borta, snart söker de Lussi över allt men Lussi finns ingenstans att hitta. Inte förrän hon vrålar och slår sig ut. Och faktiskt finns det en del annat som också gömt sig väggarna …


Ännu en stark vägvisande bok om vad som kan hända om och när vi är alltför duktiga och snälla. En berättelse med bilder som krackelerar och lever med Lussi och sträcker sig ända in läsaren. 

Draken med illustrationer av Svein Nyhus. 

 

”-Får jag följa med dig hem? frågar Eline.

Lilli skakar på huvudet.

-Varför inte? säger Eline.

-Det passar inte, säger Lilli.

-Det passar ju aldrig, säger Eline.

Det är sant. Det passar aldrig.” 

 

För hemma hos Lilli bor en drake. Eline säger att det inte finns drakar, men Lilli vet bättre. Det är bara hon som vet vad som bor i huset, bakom de vita väggarna, bakom gardinerna, bakom de nytvättade fönstren. 

 

I ”Draken” möter vi barnet till en farligt arg förälder. En förälder som är opålitlig och oförutsägbar, en förälder som tvingar barnet att vakta på varje steg hon tar. 

 

Ännu en stark och världsviktig bok som vågar gå dit där det är som allra mörkast men som visar på en väg ut och vidare. 

Bekanta dig gärna också med: 

Den arge om familjevåld 

Grävlingdagar om de barn som kallas hemmasittare