Adventsböcker i 24 kapitel

Visst får du också ha en chokladkalender om du vill, men det borde faktiskt vara en mänsklig rättighet att få vänta på julen i sällskap av en riktigt bra adventsbok i 24 härliga kapitel.
Här kommer några tips på böcker som du kan njuta av i adventstid. De första tipsen är för de yngre läsarna, de sista för de lite äldre.

Pixiadventskalender. 

De allra yngsta läsarna har kanske svårt att följa en och samma berättelse i tjugofyra hela julväntedagar. För de läsarna är Pixiadventskalender ett utmärkt alternativ. Idén är både enkel och genial: varje dag väntar en ny liten Pixibok bakom kalenderluckan. 

 

Tjugofyra olika böcker ger många olika slags berättelser och också faktaböcker i Pixiform, den här kalendern har verkligen något för alla. Hemma hos Amanda har Pixikalendern varit en given adventsfavorit i många år och det är mycket möjligt att den finns hemma hos oss också i år trots att barnen egentligen har vuxit ur den. 

 

Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson och Cecilia Heikkilä 

Sam älskar julen. Pyntet, myset, glittret. Och allra mest älskar han att storasyster Eva kommer hem från Australien när det är jul. 

På morgonsamlingen den första december visar läraren den magiska almanackan. Varje dag får ett barn dra en lapp med dagens datum. Den som får julafton måste vakta lappen speciellt noga. Sam undrar varför. “Annars blir det ingen jul”, skrattar läraren.  

Sam blir alldeles kall. Det måste ju bli jul. Han inser att ett ansvarstagande barn behöver få julaftonslappen och inser att bara han själv kommer att ta uppdraget på tillräckligt stort allvar. När han sedan misslyckas är katastrofen ett faktum. Tillsammans med kompisen Esme gör han upp en plan för hur de ska kunna rädda julen i alla fall.  

Det här en fartfylld, rolig och varm äventyrsbok med målet att rädda julafton. Kapitlen är korta och berättelsen tydlig, den här adventsboken lämpar sig också för de barn som inte ännu är vana läsare av kapitelböcker. Julmys på hög nivå utlovas! 

 

Julmysteriet av Lisa Bjärbo och Matilda Ruta

Ebbe har fattat vad som är grejen med julen. Det är att man gör precis likadant vartenda år. "Det kallas för traditioner", säger mamma. Nä,tänker Ebbe. Det kallas för smart."

Han älskar julen. Pepparkakor, julstjärnor, glitter... Och det allra bästa är kanske den adventskalender med spännande uppdrag som Ebbe och hans storasyster Märta ska lösa. De får kluriga ledtrådar som sedan leder till godis och Ebbe som drömmer att bli detektiv älskar att lösa gåtor och uppdrag. 

Men i år är allt bara fel. Märta blir snart tonåring och verkar inte tycka att något är roligt längre. Dessutom är det här den första julen med mammas nya pojkvän, Ernesto. Hur ska det bli när det inte blir som vanligt? När pepparkaksburken plötsligt försvinner börjar Ebbe bli orolig på riktigt. Vem är det som stjäl alla julsaker och förstör hela julen? Och vad är det för mystiska spår i snön utanför huset? 

Det här är en både spännande och berörande berättelse där familjelivet och framför allt nyfamiljelivet står i centrum. Förändringar kan vara svåra och göra ont, men det kan bli bra ändå. 

Magisk december av Katarina Genar och Lotta Geffenblad

Ingenting är som det ska. Julias västa kompis har flyttat och hennes föräldrar jobbar dygnet runt i sin nya bokhandel. Julia känner sig ensam och övergiven och hon tvivlar på att det blir någon jul alls i år. 

Men när hon gör en pappersstjärna i guld på fritids börjar det hända märkliga saker, magiska saker. Stjärnan sägs vara en vägvisare och kanske är det just stjärnan som visar Julia vägen till Helmi. Helmi som ger henne en snöglob som suddar ut tid och gränser. Det blir Julias mest magiska december någonsin. 

En julberättelse om ensamhet och längtan efter gemenskap. Här får också vår historia spela en roll. Boken har rätt korta kapitel och passar därför speciellt bra för klassen eller familjen med rätt lite tid. 

 

Skorstensjul av Mårten Sandén och Lina Bodén

Stella, Mago och Issa har rymt från barnhemmet för att leta efter Magos pappa. Mago har skrivit brev till honom och nu väntar de bara på att få träffa honom.

Men Magos pappa finns inte på Stockholms Centralstation, däremot träffar de Niklasso, en hungrig farbror som har glömt bort vem han är. Barnen bestämmer sig för att hjälpa honom att minnas. Och nu är det bråttom! Om inte Niklasson kommer på vem han är före julafton svävar nämligen hela julen i fara.

Det här är en spännande, stämningsfull och lite sorglig berättelse med helt fantastiska bilder. En bok som kan starta många fina samtal om stora frågor i livet. 
 

Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato

Julian älskar julen, han fyller dessutom år på julafton. Men i år är det inte som vanligt, i år är ingenting som vanligt. Julians storasyster Juni har dött och hela familjen är drabbad av stor sorg. Hans föräldrar verkar inte ens komma ihåg att det snart är jul. 

Mitt i eländet träffar Julian Hedvig. Hon är som ingen annan han någonsin har mött och hon förstår precis hur viktig julen är, och de blir vänner nästan direkt. Fast visst är det något som inte riktigt stämmer med Hedvig? Varför är hon alltid ensam hemma? Vem är den mystiska mannen som smyger runt i hennes trädgård, och varför verkar det vara helt omöjligt att lära henne simma?   

Maja Lunde har skrivit en magisk julberättelse, sorglig och spännande och storartad. En härlig nästan lite gammaldags julsaga med helt otroliga illustrationer av Lisa Aisato. Amanda läste den förra året tillsammans med då åttaåriga sonen Arvid och det var riktigt svårt att läsa bara ett kapitel om dagen. 

Nattexpressen av Karin Erlandsson och Peter Bergting.

Om du förra året missade Nattexpressen, passar det utmärkt att hoppa på tåget nu i december.

Här får vi möta Danja, då hon med familjen kommer för att fira jul enligt traditionen hos mormor. Det bullas upp till fest men något är fel med mormor, det märker Danja direkt. Hon svamlar om nån nyckel och vill berätta vart den leder, men Danja har svårt att hänga med. I nästa stund är mormor försvunnen, och då Nattexpressen stannar utanför det gamla stationshuset har Danja inget annat val än att stiga ombord. Här börjar det vindlande märkliga äventyret, en jakt på försvunna personer, för det visar sig snart att det inte bara är mormor som är borta.  

Humor, överraskningar och lagom med spänning - Nattexpressen skänker december både fart och förväntan. Perfekt som högläsning hemma eller i klassen.

Hemligheten i Helmersbruk av Eva Frantz och Elin Sandström 

Flora kommer med sin mamma till Helmersbruk, där väntar en stuga på dem i den annars så öde kuststaden. En hel del annat väntar också, något Flora får upptäcka peu en peu i den spännande nyaste finlandssvenska kalenderboken. Små ting dyker upp här och då Flora ger sig ut för att utforska den förfallna herrgården. Mystiska röster viskar om Flora, och snart får Flora syn på den snövita ekorren. Det vilar en besvärjelse över platsen, tiden har kommit ikapp nykomlingarna och Flora har en hel del att utstå och stå i innan vi når fram till den 24. december. 

Eva Frantz, känd och omtyckt för sina spänningsböcker för unga, lyckas också här skapa en bladvändare i tjugofyra kapitel. Elin Sandströms dämpade, stämningsfulla helbilder öppnar dörren till varje kapitel och låter oss stiga in i magi och mysterier. Välkommen till den Heimska gården, men vem lyckas öppna dörren? 

Och för den som inte riktigt vill släppa taget om adventsboken när julen väl är här så finns det i år en lösning... 

Tomtefar tar jullov av Mauri Kunnas 

När tomtefar och nissarna har delat ut alla julklappar börjar deras välförtjänta jullov. Från juldagen till trettonsaen får de roa sig och strunta i allt arbete. 

Här finns korta berättelser om alla dagar under julhelgen, de dagar när tomtefar och de andra vilar. Boken berättar om våra olika traditioner och högtider kring jul, men boken berättar också om tomtarnas egna specialdagar. De har en plumsardag, en teaterdag och och en idrottsdag - vet du till exempel hur många varv tomtefar kan rocka med rockring? 

Med humor och värme får läsaren fira jullov i tomtaras värld. Mauri Kunnas är en mästerlig illustratör, det går att titta på de detaljrika bilderna hur många gåner som helst och man upptäcker ändå någon ny finurlighet varje gång. Den perfekta boken för dig som vill förlänga adventsboksglädjen!