Tips på böcker för barn i åk 4-6

Under veckan har vi haft glädjen att besöka flera föräldramöten och prata om både läsningens viktighet och ljuvlighet. Vi har också tagit upp sånt som du kan göra för att väcka eller bibehålla läshungern hos ditt barn (vara en läsande förebild, alltid ha böcker hemma och hellre muta än tjata). Och den bästa biten är förstås att få tipsa om härliga roliga smarta och tankeväckande böcker.

Här kommer ett halvdussin böcker som vi valde att lyfta denna vecka. I slutet hittar du också en lista på några böcker som föräldrarna tipsade om, tack! 

 

Mördarens apa av Jakob Wegelius 


Ett spännande äventyr som börjar i Lissabons ruffiga hamnkvarter och för oss ända till Indien. Boken bjuder på mysterium och mörka hemligheter, lojalitet och oväntade vändningar. En riktig bladvändare som passar för alla åldrar.  

Nattens Drottning av Eva Frantz 


 

Året är 1915 och Viktor har nyss har flyttat med sin operasjungande mamma till Helsingfors. Algot och hans gäng ser till att Viktor får det svettigt i skolan och inte blir det lättare av mormor som aldrig verkar nöjd.

Tack och lov blir Viktors mamma erbjuden att spela Nattens Drottning på Ryska Teatern där också Viktor får en statistroll. Tillsammans med sin nya vän, Agnes. utforskar barnen varenda skrubb och vrå på teatern. Och det visar sig snart att någonting illvilligt och skräckinjagande gömmer sig nere i källaren. 

Vem bär skulden till olyckorna som upprepas under repetitionerna? Och vem är det som sjunger så sorgligt utanför loge nummer 6? 

Den gamla förbannelsen ruvar i källaren och Viktor inser att det är han och ingen annan som måste ta sig ner i mörkret innan det är för sent.

Spökerier och bekanta miljöer från en gången tid. Och Viktors berättarröst som stannar kvar, länge länge. Prova gärna som högläsningsbok i klassen.

 

Kepler62: Inbjudan av Timo Parvela, Bjorn Sortland och Pasi Pitkänen

Den här boken liknar nästan ingen annan. Den är smart, den är spännande och den är spelvänlig. Illustrationerna är så mycket mer än enkla illustrationer i en kapitelbok, de både skapar och formar berättelsen. En helt perfekt bok för alla som hellre spelar än läser, här har man verkligen lyckats ta in spelvärlden i bokform och göra den rättvisa. 

 

Ari och hans lillebror Joni lever i ett framtida dystopiskt samhälle präglat av bevakning och kontroll och av naturresurser som inte längre räcker till. Mot alla odds lyckas lillebror Joni få tag på datorspelet Kepler62, ett spel som ingen ännu har klarat av. Det går rykten om att den som tar sig ända till slutet får bege sig ut på ett hemligt rymduppdrag. Snart inser bröderna att Kepler62 är mycket mer än ett spel. Något mycket farligare än ett spel. 

Fem år efter att den första boken i Kepler62-serien gavs ut på finska finns de första två delar äntligen översatta till svenska.

 

Vi kommer snart hem igen av Peter Bergting och Jessica Bab Bonde 


 

Förintelsen under andra världskriget är en de mörkaste och fulaste delarna av mänsklighetens historia. I samband med förintelsen dödades sex miljoner judar. I boken Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting får vi träffa några av dem som överlevde. 

 

Tobias, Livia, Selma, Susanna, Emerich och Elisabeth var alla judiska barn och unga under andra världskriget och i den här boken berättar de om det som hände dem och deras familjer. De berättar om svält, om familjer som slits isär och om livet och döden i förintelselägren. 

 

Det här är en seriebok med mycket bild och ganska lite text så den passar alldeles speciellt bra för dig som kanske tycker att det fort blir lite för mycket text i “vanliga” böcker. Samtidigt är den här boken allt annat än lätt, det är en mörk och tung berättelse och stundvis är den riktigt obehaglig. Samtidigt är det en viktig bok för den berättar om en del av vår historia som vi aldrig någonsin får glömma bort. För det får aldrig någonsin hända igen.

Yokos nattbok av Annika Sandelin (första boken i Yoko-serien) 


 

Yoko är tio år och går i klass 4B. I sin hemliga nattbok skriver hon om allt. Om bästa kompisar, pirrig kärlek, störiga syskon och pinsamma föräldrar. Att läsa den här boken är att minnas exakt hur det var att finnas mellan barndom och tonårstid. Det är träffsäkert, det är roligt och det är verkligt hög igenkänningsfaktor. Det här är första boken i serien om Yoko, det finns två andra böcker också, Pinsamt och livsviktigt samt Nattsvart och underbart.

 

Hjärnstark och Hjärnstark junior av Anders Hansen och Mats Wänblad 


 

Vill du bli bättre på i princip allt? Vill du dessutom bli gladare, lugnare, smartare och mer kreativ? I så fall ska du läsa den här boken, Hjärnstark junior, av Anders Hansen och Mats Wänblad.

 

Tack vare en massa spännande forskning så vet vi ganska mycket om den mänskliga hjärnan idag. Och hjärnforskarna vet också hur vi kan hjälpa våra hjärnor att fungera så bra som möjligt. Så, om du vill lära dig mer om din hjärna - läs den här boken. Och på köpet kan du bli bättre, gladare, lugnare, smartare och mer kreativ. 

 

Föräldrarnas tipslista: 

Vargbröder av Michelle Paver

Femböckerna av Enid Blyton

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Patrik och pensionärsmakten av Malin Klingenberg