Bilden, som redan fått många positiva omdömen från olika håll, är gjord av den finlandssvenska illustratören Jenny Lucander-Holm. Den föreställer läsambassadörens hemtrevliga arbetsrum fullt med böcker, tidningar, bokstavsklossar och en datorskärm som tillsammans ska ge en vink om att läsandet är i dagens samhälle är någonting mer än att läsa ord tryckta på ett papper. Det sägs att en människa som var en god läsare för hundra år sedan nästan skulle vara analfabet i dag.
I de första versionerna av bilden fanns bara ett rum möblerat med bokhyllor, skrivbord och läsfåtölj, men i ett senare skede stod det klart för oss som jobbade med sajten att det behövdes mera liv. Det läsande barnet – projektets huvudmålgrupp – saknades i bilden, även om webbplatsen i sig riktar sig till vuxna som intresserar sig för läsfrämjande verksamhet. Som så ofta när vi talar om barns och ungas läsande gled vi in på genusfrågor. Skulle barnet i bilden vara en flicka eller en pojke? Vilka signaler skulle mottagaren uppfatta? Valet var inte alldeles enkelt.
Vi bestämde oss ändå till slut för att låta den flicka Jenny hade ritat sitta kvar i fåtöljen. Eftersom bilden uttryckligen föreställer den finlandssvenska läsambassadörens arbetsrum – och hon nu råkar vara av kvinnligt kön – kändes valet motiverat. Faktum är jag också genast identifierade det läsande barnet i mig själv när jag såg Jennys bild.
Det skulle vara fint om Svenskfinland också kunde få en manlig läsambassadör en dag och i så fall får väl bilden ritas om. Men tills dess får Katarina från bokslukaråldern sitta kvar i fåtöljen. Hoppas du har lust att göra henne sällskap.
Men håller med Pamela om att det är läsambassadören själv som sitter i fåtöljen :))