Ljuvliga bilderböcker med pedagogiskt material

13.06.2022 kl. 08:25
Riktigt bra bilderböcker blir ännu bättre med ett tillhörande pedagogiskt material. Här har vi samlat några av våra favoritbilderböcker som glädjande nog har tillhörande pedagogiskt material.

Gropen av Emma AdBåge

Gropen är en fantastisk plats. Där kan man leka de roligaste lekarna, hur länge som helst. Alla älskar Gropen. Förutom de vuxna. De hatar Gropen. 

En alldeles undebar bok om modiga barn och fega vuxna. 

Handledningen är skapad av Ellen AdBåge för Rabén & Sjögren. 

Naturen av Emma AdBåge 

Naturen handlar om en liten by. Runt byn finns Naturen. Människorna i byn älskar att bada på sommaren, leka i snön på vintern och plocka svamp på hösten. Naturen står där den står, löven på träden skiftar färg, vattnet ändrar temperatur och snön faller när det är dags att åka pulka. Men vad händer när Naturen inte gör som människan vill? När snödrivorna blir för stora, temperaturen för hög och regnet öser ner. Vem är det egentligen som bestämmer, människan eller naturen?

Fördjupningsmaterialet är skapat av Ellen AdBåge för Rabén & Sjögren. 

Historien om Bodri av Hédi Fried och Stina Wirsén 

Hédi är ett lyckligt barn i en lycklig stad. Hon älskar sin hund Bodri och sin bästa vän Marika. Men en dag får de höra om en elak man som har makt och bestämmer i sitt land. Han heter Adolf Hitler. Mamma och pappa säger att Hitler inte kommer hit och att de inte behöver vara rädda. Men Hédi ser att de är rädda när de säger det. 

En väldigt stark och väldigt viktig bilderbok som skildrar en del av människans mörka historia på ett sätt som passar både stora och små läsare. 

Lässtödet är skapat av Anne-Marie Körling. 

Historien om Bodri finns också med bland Sveriges radios Sagor i barnradion, för den som vill ta del av berättelsen på ett annat sätt. 

Billie, Korven och Havet av Julia Hansson

Billie går till stranden med mamma och Korven. Korven älskar stranden och allt som finns där. Människorna, sanden, havet. Billie älskar inte. Hon tycker att barnen skriker för mycket och dessutom är hon rädd för maneterna som man kan bränna sig på. Men till sist vågar Billie. 

Lärarhandledningen är skapad av Pär Sahlin. 

I huset där jag bor av Lena Sjöberg

Vem är det som bor på femte våningen? Varför luktar det så gott på fjärde? Och vem är det som gråter på våning två? Upptäck ett höghus fullt med fascinerande rum och människor. En svindlande bok som väcker frågor och diskussion och där det finns nya detaljer att upptäcka varje gång du läser boken. En perfekt bok för både den lilla och lite större hobbydetektiven.  

Den härligt omfattande lärarhandledningen är skapad av Malin Wedsberg och Lena Sjöberg själv. 

amanda audas-kass