Roliga böcker för lågstadiet

15.11.2021 kl. 10:11
Vad får just dig att skratta?
Några gillar slapstick, andra älskar kiss- och bajshumor. Det finns skratt som gömmer sig mellan raderna eller i en oväntad handling.
Och kanske är det sant som författaren Mark Twain en gång sa, att all verklig humor börjar där man inte längre tar sig själv på allvar.

Den här gången bjuder vi på fem roliga böcker - vilken tror du att passar dig? 

Gips av Anna Woltz

 

“Föräldrar som hånglar behöver man inte vara rädd för. Föräldrar blir farliga först när de inte hånglar längre.” Det konstaterar tolvåriga Fitz. Hela hennes värld har gått sönder. Hennes föräldrar ska nämligen skilja sig och dessutom råkar hennes lillasyster ut för en olycka och måste sy fast sin fingertopp. Fitz följer med till sjukhuset där hon träffar en märklig kille och plötsligt händer… allt. 

 

En fantastisk bok som lyckas vara riktigt rolig samtidigt som den också är djup och allvarlig. Boken handlar om en enda dag och om familj, kärlek, vänskap och sjukhus. Feelgood när den känns som allra, allra bäst. 

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster av Moa de Bruin 

 

I Vera Svansons skola finns exakt tre snygga killar. Den första är Malikas kusin. Fast egentligen går han i en annan skola, det är bara Malika som går i samma skola som Vera. Den andra finns på sidan 34 i en lärobok i skolan. Och en tredje är Wilhelm Andersson, som visserligen flyttade och bytte skola förra året. 

Men så börjar Hugo med guldbruna ögon i sexan. Och plötsligt blir allt helt annorlunda. Men också väldigt krångligt. 

 

I den här fartfyllda, knäppa berättelsen finns en tacoälskande pappa, en halloween-galen mamma, en storebror som vill bli youtubestjärna och ett försvunnet monsterbarn. 

Min storslagna död av Jenny Jägerfeld

 

Äntligen får vi igen möta familjen Wild på the Royal Grand Hotel i Skärblacka. Efter den knäpproliga första boken i Skärblackatrilogin av Jenny Jägerfeld har Sigge fått det så mycket bättre efter flytten från Stockholm. 

Hemma är det lika fartfyllt och vilt som förut med en kedjerökande mormor som avskyr auktoriteter och regler, med Elvisdiggande Bobo och Majken som går all in för att vara Jesus och skriker så att öronen viker sig. Vi får också möta tvillingarna som lockar med Sigge i hip-hop-bandet 6 10 Mushroom och siktar högt på en internationell karriär. Men först är det julshowen som måste klaras av, och Sigge befarar det värsta - att det blir hans storslagna död. 

 

Fartfyllt och roligt, stundvis hjärtknipande och många oväntade vändningar. Enjoy! 

           
Zoo-böckerna av Kaj Korkea-aho och Ted Forsström med läckra illustrationer av Pentti Otsamo kan vi inte lämna onämnda fastän du kanske hunnit både läsa dem och se tv-serien (som också är bra, men inget slår böckerna!). 

I Virala genier, Hjärtattack och Kärlek plz får vi följa Atlas som skriver till bästa kompisen Elliot om sina (och andras) värsta pinsamheter och knäppa händelser på högstadiet. Om du inte ännu har läst ZOO-serien har du många oskrattade skratt och fniss framför dig. 

 

KNAS - humor för tokstollar 

är precis vad den utlovar att vara. Serier av och med olika knasbollar - läs det avslöjande reportaget där monsterkändisar berättar om för- och nackdelar i jobbet eller fördjupa dig i 5 tips för dig som vill gå på en riktigt dålig dejt och avsluta med att välja bland dina favoritglassar - kanske en nektaringlass med kaviar eller en ägg- och hårglass faller dig i smaken? 

En seriebok fylld av svart humor för unga läsare, en välbehövlig dos gift för knasbollar och dårfinkar. Serien är skapad av flera medverkande som avslöjar sig på slutet.


 
henrika andersson