Märkliga magiska böcker

14.12.2020 kl. 10:49
En som lyser, en som morrar, en som du kan trycka på och välja färg, en annan fylld med postkort eller ändan på det röda trådnystanet som du får följa fram till sista överraskningen.
Veckans bilderböcker är märkliga, magiska, konstiga och knasiga. Låt dig förtrollas!

                          

 

Henrikas nya favorit: Boken som inte ville bli läst av David Sundin

En bok som inte vill bli läst! En bok som vägrar foga sig in i mallen av hur en bok skall vara. En bok som stretar emot, som bråkar och vill vara både ratt i bilen eller en som bestämmer sig för att helt plötsligt byta ut sina bokstäver! En bok som snurrar, morrar, skäller och brinner. 

Men på riktigt! Här är en bok som inte vill bli läst men som du omöjligt kan hålla tassarna ifrån. En rolig bok, en knasig bok där texten gör som den själv vill och där bokstäverna rymmer. 

För att inte tala om den söta kaninen som oväntat dyker upp. Men vad heter kaninen? Och vad heter boken som snart kommer att bli din favorit, eller åtminstone barnens favorit? Läs “Boken som inte vill bli läst” av David Sundin och snurra på ratten!

Gammal favorit: Isols Nocturne: recept på drömmar 

Kanske inte spännande som i hårresande ryslig - den här boken är mer som trolleri!

Den prisbelönta konstnären och bilderboks kreatören Isol har skapat många fantastiska böcker, men jag tror faktiskt Nocturne: Recept på drömmar, tar priset. Det här är en magisk bok, rent bokstavligt!  

Du gör så här: Välj en sida, till exempel drömmen om att resa långt bort. Du ser ett hus på en kulle och låter den stå öppen i några timmar. Under dagen suger bilden i sig ljuset som när mörkret faller kommer att avslöja en helt annan bild än huset du såg på dagen! Vad gömmer sig under ytan? Vem kryper fram i skymningen?

Innehållet är korta recept på drömmar. Här kan du välja allt från den tålmodiga fiskaren till dörrar som inte får öppnas och mycket mycket mer. En bok som man vill ha - lika tilltalande för vuxna som för barn. Förutom dröm-texterna och de suggestiva bilderna har boken en smart stödfunktion som gör att du kan vika ut boken på bordet.

Svart häst: Sånt som försvinner av Beatrice Alemagna

Sånt som försvinner av Beatrice Alemagna är en fyndig och rolig bilderbok om alltings flyktighet. Förändringen finns överallt, i allt som lever och rör sig. Att bläddra mellan bladen - mellan det som varit och det som blir - gör läsaren delaktig i skeendet. En bok att dela och fundera tillsammans över, en bok att läsa om och om igen.

”Det finns många saker i livet som försvinner. Som förvandlas, som kommer och går. Men en sak förändras aldrig”. Vill du veta vad det är, skall du absolut läsa boken!

Amandas nya favorit: “Kort från farmor flyttfågel” av Anna Härmälä 

Fia Fjäder är en liten fågel som växer upp i Hemskogen där hon och hennes familj äger en tredjedels tall. Det är en trygg och bra plats för Fia att växa upp på. Men samtidigt är hon lite nyfiken på världen som finns utanför. Finns där ännu fler tallar? Eller finns där till och med något helt annat? 

Som ett brev på posten - bokstavligen - får Fia svar på de här frågorna när hennes farmor, Farmor flyttfågel börjar skicka vykort till Fia. Farmor är en flyttfågel som har besökt över 200 länder och Fia får nu vackra, färgglada vykort från olika delar av världen. 

Här får läsaren - tillsammans med Fia - titta på vykorten och lista ut var i världen Farmor finns nu. Svaret kommer alltid på nästa uppslag, tillsammans med nästa spännande vykort. 

Det här blir ett klurigt och roligt äventyr som också lite äldre barn kan tycka väldigt mycket om. Häng med på resa med Fias Farmor flyttfågel! 

Gammal favorit: “Historien om någon” av Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen 

Min gamla favorit idag är på riktigt gammal. Om den här boken skulle vara en människa skulle den höra till coronariskgrupp på grund av sin ålder. 

Jag pratar om boken ”Historien om någon” som är skriven 1951 av Åke Löfgren och illustrerad av Egon Möller-Nielsen. En bok som verkligen har åldrats väl. 

Jag tror inte den här klassikern behöver någon närmare presentation. Vi kommer in i ett hus där dörren står öppen och någon har lämnat en våt fläck i tamburen. Vem är den skyldiga? Vandringen genom huset väcker ännu fler frågor. Vem har stökat till och vält omkull mormors stickbord? Vem har ätit upp fiskarna som skulle vara till middag? Det går en röd garntråd genom berättelsen och den röda tråden får vi följa i jakten på den som står bakom förstörelsen i huset. 

Jag minns hur jag som barn bara älskade den här boken och tyckte att den var så enormt smart. Och jag tycker det är fascinerande  att mina barn idag fängslas av samma berättelse. Tänk att någon för så länge sedan skrev en berättelse som håller så väl fortfarande idag. Imponerande! 
 

Svart häst: “Säg hej!” av Annika Sandelin och Linda Bondestam 

En bebis i röd mössa är ute på en vagnspromenad med sin pappa. Längs med promenaden dyker det upp en rad karaktärer. De ser alla väldigt ledsna ut eftersom de alla har tappat bort någon eller något viktigt. 

Så här låter de inledande sidorna: 

”Säg hej till Groffe Graffe Grant

Han har tappat bort sin tant

 

Säg hej till Flippe Flopp Fladrin

Var finns hans minsta bebilin?

 

Säg hej till Krasse Frasse Frans 

Han har tappat bort sin svans” 

Och så fortsätter det hela vägen till lekparken. En massa typer som har tappat bort saker och människor. 

Bebisen leker en stund i parken och vänder hemåt igen. Och då vänder det också på andra sätt. Läsaren vänder på boken och fortsätter läsa från bakpärmen för att följa med bebisen på vägen hem, den här boken är alltså skriven i ett festligt dragspelsformat. På den vägen löser sig också många av de oklara försvinnandena från början av boken. 

En härlig poesibok för våra allra minsta poeter i ett fräscht och roligt och annorlunda format. 

Sannas nya favorit:  En bok av Herve Tullet 

 

Gammal favorit: Använd din fantasi av Nicola O byrne


Svart häst: Bron av Eva Lindström

 

henrika andersson