Finlandssvenska favoriter för årskurs 1-6

10.09.2020 kl. 11:03
Svenskfinland är fullt av litterära skatter för både den hyfsat nyblivna läsaren och för den läsare som närmar sig ungdomstiden.

För åk 1-3 

Nagu-Nalle och kastasdjuren av Henrika Andersson och Christel Rönns 

Nagu-nalle är pojken Edis mjukisnalle som får följa med överallt, också till sjukhuset. En natt beger sig Nagu-nalle på en hemlig upptäcksfärd på sukhuset och hittar en mörk skrubb där de mystiska kastasdjuren ligger bortglömda. Vad för de där och vad kommer att hända med dem? Kommer Nagu-nalle att lyckas rädda dem i tid? Den här boken lyckas vara både spännande och rolig och varm samtidigt. En fin bok om samhörighet och vänskap. 

Patrik och pensionärsmakten och de fem andra böckerna i serien av Malin Klingenberg och Joanna Vikström Eklöv

Patrik blir retad av klassens värsting Irene och bestämmer sig för att rymma från skolan. Av misstag hamnar han - pinsamt nog - på en gruppresa för pensionärer. Men när det visar sig att en av pensionärerna blivit kidnappad blir den här dagen plötsligt den mest spännande i Patriks liv. Det här är en härligt humoristisk äventyrsserie med färgstarka karaktärer att älska.

 

När månen skrattade och andra sagor berättade i vårt land av Milena Parland och Alexander Reichstein

Här finner du femton sagor som gamla och nya invånare i vårt land burit med sig från fjärran länder. De har vävts in i en ramberättelse som utspelar sig i den magiska staden Helsingfors, där bokens sagosamlare går på jakt.

Spännande, roligt och ibland riktigt rysligt, passar fint också som högläsning!

Du hittar också boken på nätet på förlaget Schildt& Söderströms hemsida.

 

Ett himla tjat om hästar av Peppe Öhman 

Spännande och rolig läsning för alla hästälskare i bokslukaråldern!

"Majas mammor vill absolut att Maja ska åka på ridläger, för de älskar hästar och allt som har med dem att göra. Maja tycker att hästar är skrämmande och otäcka med sina tunga hovar och stora tänder.
På ridlägret träffar Maja de retfulla tvillingarna, den trevliga Robin, ridläraren Kaj och hans snälla fru Susanne. Framförallt får hon träffa en häst som verkar avsky barn. Det är Frank, Majas sköthäst på ridlägret."

Nu finns också del två i samma serie!

Snön över Azharia av Minna Lindeberg och Jenny Lucander 

En vacker och skräckromantisk saga om Azharia, frihetens rike. 

"Två flickor. Klass 4 B på skiddag. Snön. Blodet, skottet i hjärtat.
Men flickornas vänskap blossar upp på nytt: ”våra ögon lyser rakt in i varandra”. De rymmer från slalombacken och lärarna och ger sig rakt ut i skogen."

För åk 4-6 

av Minna Lindeberg och Jenny Lucander 

En bok om vänskap, pirrig kärlek med galna infall. Kittlnad rolig och stundvis dråpligt svart.

"Nadja Nubb är tolv år och Carolus Savander tretton. De är bästa vänner och från samma höghus i Helsingfors. Det är sommarlov och svettigt. Nadja bor nästan hos Carolus, med hans schäferhund Chefen och syster Joanna som är arton år och snuskig och dum i huvet. Hon älskar att skrämma vettet ur Nadja."

Pärlfiskaren och de tre andra böckerna i legenden om ögonstenen av Karin Erlandsson 

Någonstans på havets botten finns ögonstenen, en alldeles speciell pärla. Den som hittar ögonstenen behöver aldrig mer längta efter något annat, men de som börjar leta efter den blir besatta av att hitta den och lämnar allt annat bakom sig. Både goda och onda krafter letar efter ögonstenen. Vem hittar den först? Läsare i alla åldrar fångas av det här spännande, sorgliga och storartade äventyret. 

Yokos nattbok och de andra böckerna om Yoko av Annika Sandelin 

Yoko går i klass 4B. Hon vill helst vara ganska vanlig, men det är svårt med en så ovanlig familj. I sin nattbok berättar Yoko om allt det spännande, roliga och hemska som händer henne. I den här tokroliga boken finns komplicerade vänskapsförhållanden, utanförskap, pinsamma föräldrar, roliga bus och allt annat som livet är i det där gränslandet mellan barn och ungdom. 

Älgflickan av Malin Klingenberg 

Johanna har precis börjat sjuan och det är mycket som har förändrats sedan våren. Till exempel Johannas bästa vän Sandra. Sandra hänger efter sjuans drottningar Lusse och Viktoria, och gör allt för att få deras godkännande. Johanna vill bara att allt ska vara som förr. Tur att kojan finns, kojan där Johanna kan andas skogsluft och spana efter djur i lugn och ro.

"Den ena älgen vände på huvudet och tuggade långsamt på sin grästuva medan hon tittade på mig. Fast jag visste att det var löjligt att le mot en älg kunde jag inte låta bli.
Hej på dig, viskade jag."

Hallonbacken av Eva Frantz 

Fattiga Sina hostar blod. Hon är vårt sjuk i tuberkulos och får erbjudande om att åka till sanatoriet Hallonbacken för att bli frisk. Men ganska snart märker Stina att det är något som inte stämmer. Hon blir faktiskt inte friskare av att vara på Hallonbacken, hon blir tvärtom sjukare. Men vem är det som vill henne illa och varför vill hen det? Hinner Stina ta reda på det innan det är för sent? Hallonbacken är välskriven spänning som allra bäst. 

(

En annan Bea Bladh av Katarina von Numers-Ekman

En spännande och varm berätelse om trettonåriga Bea som inte är som alla andra. 

Det är sommarlov och Bea grubblar över sina föräldrar och fantiserar om att bli vän med Josefin, flickan som Bea har skrivit så många sidor om i Mina vänner- boken. Men hur talar man egentligen med någon i samma ålder som man själv? Det kan vara svårt att veta, om man som Bea har fått hemundervisning och mest har hållit sig för sig själv.

(Fritt fram att också ladda ner pedagogiskt material till boken på Schildt&Söderströms hemsida.)

Nelson Tigertass av Lena Frölander-Ulf

En ömsint och humoristisk kapitelbok om vänskap och att våga stå upp för det som känns rätt. 

"Nelson Mareng står alldeles ensam på en tågstation i Berlurenstad, en stad där de flesta har för bråttom för att hjälpa en främling. Men inte alla. Mitt i allt är Nelson inblandad i en värld full av farliga hemligheter och storslagna äventyr. Vad är en skymmare för något? Och vem är den förskräckliga Tess Väs?"

amanda audas-kass