Lättläst för årskurs 7-9

Också för den som behöver mera lättläst litteratur finns det välskriven och innehållsligt intressant och utmanande sådan. Här finns några tips på lättlästa böcker för tonårsläsaren.

Färglös av den prisbelönte författaren Chris Wooding är en kuslig skildring av en nära framtid.

"Lazarus-serumet kan rädda ens liv. Uppväcka en från de döda. Det är bara det att när man återvänder är man lite ... annorlunda. Man är en färglös. En utstött. Det är det sista Jed vill råka ut för. 
Men så blir Jed påkörd av en bil ..." 

(Kolla gärna upp det pedagogiska elevmaterial som vi skapat till boken)

Den sista soldaten av Keith Gray är en spöklik berättelse om två amerikanska bröder som under en ovanligt het sommar hemsöks av något som de trodde var begravt i det förflutna.

"Året är 1922. Sommarhettan är obeskrivlig och ett kringresande tivoli har kommit till stan.
Joe fnyser bara åt utställningen Kuriosa Underverk, men hans lillebror Wade dras till utställningens senaste tillskott — Den sista soldaten från första världskriget.
Vem är denna soldat och vad är det för grepp han har om Wade och Joe?" 

(Kolla gärna upp det pedagogiska elevmaterial som vi skapat till boken)

Mod att ta plats av Elisabeth Östnäs 

Vi befinner oss i Sverige 1919. Landet är fattigt efter världskriget. Teo skulle gärna gå i skolan, men han arbetar som isbärare för att kunna bidra till att försörja familjen. En dag träffar han Rosa, som han blir förälskad i. Rosa kämpar för kvinnlig rösträtt och bjuder med honom på ett möte. Teos kompisar brukar skratta åt Blåstrumporna som vill bestämma. Teo vet inte vad han ska tycka. Men Rosas engagemang får honom att förstå att det blir bättre om både kvinnor och män får vara med och bestämma. En bok om kampen för kvinnlig rösträtt och om att slitas mellan två olika åsiktsläger. 

Älgbarnet av Meg Rosoff är en varm, crazyrolig och originell kortroman om en ung tjej, en ung kille och ett mycket ovanligt barn

"Blev det en pojke eller en flicka? Nej, det blev en älg, varsågod och vänj dig vid tanken. Det är enutmaning att få in fyra ben i en sparkdräkt, älghovar är väldigt hårda, och vadska mormor säga? Jess funderar på att döpa sin nya bebis till Rudolf, men ingenutom hon verkar tycka att det är roligt. Kanske är det inte så konstigt att folk inte riktigt vet vad de ska säga till henne."