Underbara ungdomsböcker

För läsaren som står med ena foten i barndomen och andra foten i vuxenvärlden finns det en massa härliga ungdomsböcker. Här är några av våra favoriter, böcker som passar också den läsare som har båda fötterna i vuxenvärlden och som vill läsa något välskrivet och handlingsdrivet.

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius är en underbar och medryckande roman om kärlek, vänskap och en smått orolig stadsflytt.

"Maja kan inte sova. Hon vill, men hon kan inte. Varje natt ställer hon klockan på tio över ett. Vem ska annars väcka mamma, pappa och lillasyster när huset rasar ner i gruvhålet? Under sängen har hon en väska med ombyten, ficklampa och andra viktiga saker. Om de måste fly, hals över huvud."

 

Ett hastigt rent rop av Siobhan Dowd 

16-åriga Shell får ta hand om sina småsyskon själv efter att hennes mamma dött och pappan helt tappat greppet om livet. Han söker sig till alkoholen och till en sträng, hård gudstro som han också fostrar sina barn i. Plötsligt börjar Shells mage växa. Vad ska hon göra? Hur ska det gå? Skandalen ligger runt hörnet trots att Shell gör allt för att dölja vad som är på gång. 

Det här är en väldigt rörande berättelse som verkligen tar tag i läsaren. Det är förunderligt att en bok som utspelar sig på 80-talet kan kännas så avlägsen, inte minst tack vare de hårda religiösa värderingar som får så tuffa konsekvenser för så många. 

  

Som stjärnor i natten av Jennifer Niven 

Ända sedan populära Violets syster dog i en trafikolycka har hennes liv skavt. När hon lär känna skolans "freak" Finch öppnas dörren till något helt nytt. Hon upptäcker en tillvaro där allt är möjligt – en tillvaro som rymmer både den djupaste sorgen och den största kärleken. Men samtidigt som Violets värld växer, börjar Finchs värld krympa.

Det här är en stark roman om hopp och förlust, om att välja livet och om vem man egentligen vill vara. Det är också en roman om den där starka kärleken som ibland kan dyka upp när man absolut inte anar det.

Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo 

Att flytta och börja i en ny gymnasieskola kan vara jobbigt för vem som helst. För Liv är det en katastrof och hennes blyghet ställer till det för henne. Hur vågar man säga hej till sina nya klasskompisar? Hur vågar man ens titta upp och möta någons blick? De andra kan ju inte veta att Liv egentligen är jättekul, inuti huvudet. Den här boken berör, skildringen av Livs förlamande blyghet är klockren och många av oss kan nog känna igen oss i henne. Skildringen av pappan som försöker och försöker och försöker göra rätt är också väldigt rörande. 

(

Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson är en poetisk och stark berättelse om rasism och att skildrar en uppväxt i ett USA där medborgarrättsrörelsens kamp börjar ge frukt.

Jacqueline växer upp i den amerikanska södern och så småningom i New York. Det är en tid när mycket faktiskt blir till det bättre för svarta. Berättelsen är självbigrafisk och skriven ur ett barns perspektiv med inspirerande fotografier på slutet. 

Vad håller ni på med? är en antologi om klimatet där kända författare, musiker, poeter, serietecknare och aktivister tar sig an frågor som väcks då vi tänker på klimatet.

Här hittar du allt från dystopiska berättelser till upplyftande fakta och spirande kärlek mitt i en värld som brinner.

Vi är en av Sarah Crossan 

Sextonåriga Grace och Tippy är sammanvuxna tvillingar, förenade vid höften. De delar bokstavligt talat allt. De är två individer med egna känslor, rädslor och hemligheter, men samtidigt ändå en. Efter många år av privatundervisning måste tvillingarna för första gången börja i en vanlig skola med stenhårda hierarkier och korridorer fyllda av nyfikna blickar och elaka viskningar. Fast nu finns också möjligheten att få riktiga vänner och möta den stora kärleken, livet blir större och roligare än någonsin förr. Men så tvingas Grace erkänna att hon inte mår bra och plötsligt står tvillingarna inför ett omöjligt val. Den här mycket läsvärda berättelsen är stark och vacker och sorglig och fantastiskt välskriven. 
 

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer är en förtätad och andlöst spännande berättelse om kärlek, besatthet och våld. 

"Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö. Och Isaks lillebror var där när det hände."

Ingenting och allting av Nicola Yoon

Maddy lider av en extremt ovanlig sjukdom som i princip innebär att hon är allergisk mot hela världen. På sjutton år har hon aldrig någonsin varit utanför huset. Hon studerar på distans, umgås med sin mamma och sköterskan Carla samt läser mängder av böcker. En dag flyttar den jämnårige Olly in i huset bredvid och de betraktar varandra från varsitt fönster. När de börjar chatta och lär känna varandra på riktigt inser Maddy att hon måste få träffa honom, vilka riskerna än är. Det här är en dramatisk och vacker kärlekshistoria med en oväntad twist. 

Förr eller senare exploderar jag av John Green 

Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det har hon vetat sedan hon fick sin cancerdiagnos för tre år sedan. Hazels mamma är orolig för att Hazel ska bli isolerad och deprimerad och anmäler dottern till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp i stödgruppen och det blir början på en episk kärlekshistoria. Det här är en häftig berättelse om cancer och död, men minst lika mycket är det här en häftig berättelse om kärlek och liv. Kan en bok bli en klassiker trots att den har inte ens tio år på nacken? I så fall är den här boken just en sådan.