Hitta boken vecka tre med tema familjen

03.12.2020 kl. 10:30
Denna gång tipsar vi om böcker med familjen som tema (för barn upp till skolåldern)

              

Henrikas nya favorit: “Alla räknas” av Kristin Roskifte 

Var börjar familjen? Och var slutar den? Vem räknas? 

I Kristin Roskiftes geniala bilderbok får alla vara med. Varenda kotte i hela världen är en del av familjen människa som bor på vår jord, och att vi alla dessutom ryms med i en och samma bok. 

Det är förstås en stor bok. Och här finns faktiskt plats för alla sorters individer. Det är ett myller av människor och berättelser som flätas ihop. En bok som gömmer många hemligheter så det gäller att kolla noga på bilderna. Det börjar med en ensam människa som funderar på hur många andra som tittar på stjärnorna men ganska snart är det redan fyrahundra personer i ett demonstrationståg tills vi slungas ut i rymden - en samling på sju och en halv miljard människor som alla har sin unika historia. Också du. 

Gammal favorit: Pappa född lejon av Minna Lindeberg och Liisa Kallio

Mamma Lejonhjort har fyra ungar: en Räv, en Harunge, en kattflicka som heter Malva och en gepardyngling som heter Mihr. Det finns en pappa också - pappa född Lejon som ibland får sneda öron och gula små ögon när han minns hur det var förut - då när han var mer lejon än människa. Ibland kan han inte låta bli att vråla i Varuboden och längta till savannen “där tiden stryker röd över horisonten”. 

Hemma hos Lejonhjortarna är det full fart och berättelsen börjar med räven som kissar mot sänggaveln. Det blir både harjakt i köket och vilda lekar med vassa klor och en dag flyttar också farmor, född Trädgårdssnäcka, in hos familjen. En resa till savannen för mamman och pappan väntar men farmor tar över. Djurfamiljen växer och väntar tills det äntligen blir dags att möta ännu en överraskning - ett till litet djur har fötts till familjen, men vilken sort det är berättar jag inte. 

För så är det i pappa född Lejon - att man föds som djur och med tiden tappar mer och mer av päls och knorr. Och i en och samma familj kan det finnas av alla sorter. 

En vacker och vild familjeberättelse av Minna Lindeberg med stämningsfulla varma bilder av Liisa Kallio.     

Svart häst: “Gittan och älgbrorsorna” av Pija Lindenbaum

En familj kan se så olika ut. Och syskon är kanske inte heller alltid som man tänker sig, men syskon är nånting som Gittan så innerligt gärna vill ha ha! Ett litet ett som ryms i docksängen eller kanske ännu hellre en stor brorsa som spelar stökig musik. 

Och så plötsligt står de bara där - inte bara ett syskon utan tre älgbrorsor som gärna vill följa med hem till Gittan. 

Det är hur roligt som helst ... förutom att älgbrorsorna inte är så vana - de kraschar runt och ritar sönder alla kritor, de slänger iväg smådjuren lägger sig i Gittans säng. Sen sörplar de vatten direkt ur toastolen och stökar till det i tv-soffan tills Gittan inte vill ha några brorsor längre. 

Pija Lindebaums böcker är fulla av humor och härliga detaljer - Gittan och älgbrorsorna är ett glädjepiller:) 

 

      

 

Amandas nya favorit: “Sonja och skilsmössan” av Måns Gahrton och Johan Unenge 

Sonja ska bo varannan vecka hos mamma och varannan vecka hos pappa. Hemma hos pappa hittar hon en jättefin randig mössa i en flyttlåda, men mamma tycker att hon hellre ska ha en nyköpt mössa med tofs. Vilken mössa ska Sonja välja? Hon tycker ju om båda mössorna och vill att både mamma och pappa ska vara glada. 

Det här är en bok som lyckas vara både rolig och sorglig samtidigt i sin berättelse om hur svårt det kan vara att landa i en helt ny familjesituation. Hoppfullt och vackert. 

Amandas gamla favorit: “Uffe syskonbror” av Marie Norin och Maria Nilsson Thore 

Uffes mamma och pappa har fått en ny bebis och när Uffe föreslår att de ska kasta ut den så gör de inte det. De tycker att man inte kan kasta ut en lillasyster. Uffe förstår inte varför och uppfinner en bebismosare som i bästa fall kan lösa problemet.

Men så får Uffe hålla i sin lillasyster, och hon är alldeles mjuk. Bebisen tittar rakt upp i hans ögon, och det ser ut som små speglar i bebisens ögon, två små Uffe i dem. Det kanske är lite för svårt att bygga den där bebismosaren trots allt.

Om hur allt vänds upp och ner när en bebis landar i familjen. Om hur alla är lite tröttare och lite känsligare och om hur allt känns lite svårare. Men också om hur allt kan bli riktigt bra till sist. 

Amandas svarta häst: Hela familjen: om pappas förra frus brorsas nya flickväns barn och andra släktingar av Alexandra Maxeiner och Anke Kuhl 

Familjer kan ju - tack och lov - se väldigt olika ut. Någon har syskon som hen bråkar med hela tiden, någon annan känner sig ensam utan syskon. Någon har en trefjärdedelspappa som hen tycker jättemycket om och någon har till och med två mammor och två pappor. Det gemensamma för dem alla är att alla är del av en familj och att just den familjen är helt unik. 

Det här en rolig faktabok om familj, och den utsågs till årets bästa faktabok i Tyskland där den kom ut först. Boken är full av roliga och knasiga bilder och detaljer och fakta att både lära sig och roas av.

 

henrika andersson