Bilderböcker vi aldrig tröttnar på

Ofta vill barn läsa samma bok igen och igen och igen. Och igen. Och tur är väl det, en del bilderböcker tröttnar vi aldrig på. Här finns några av dem.

Till vildingarnas land av den älskade bilderboksskaparen Maurice Sendak är en berättelse om pojken Max

"Äventyret börjar den kvällen Max tar på sig vargdräkten och en skog växer fram i hans rum. Max seglar iväg i nätter och dagar ända tills han kommer till vildingarnas land."

En absolut favorit!

Numeralia av Jorge Luján och Isol är en lekfullt illustrerad bilderbok om siffror som lockar till både skratt och igenkänning.

"På ett enkelt och fantasirikt sätt presenteras siffrorna 0-10 för barnen som lär sig både räkna och förstå siffrornas form."

Bockarna Bruse på badhuset av Bjørn Rørvik Gry Moursund är en nyskapande och rolig version om de legendariska bockarna.

"Bockarna Bruse är på väg till vallen för att äta sig feta. På vägen ser de en skylt där det står BADHUS 200 meter.
– Kan vi inte sticka dit i år? frågar mellanbocken.
– Please? säger den minsta bocken. Då slipper vi gå över bron också. Det är så läskigt med trollet.
Badhuset är en spännande plats där man får familjerabatt och kan åka stora rutschkanor. Men tror du bockarna Bruse slipper undan trollet?"

Pudlar och pommes av Pija Lindenbaum tål att läsas om och om igen. Full av roliga detaljer och en källa till många spännande samtal.

"Ullis, Ludde och Katta bor på ett bra ställe. Dom har en pool och potatis så det räcker. Men en dag ligger en bumling i poolen och trädgårdslandet har torkat. Med sin sista potatis i en glasburk tvingas dom ge sig ut på öppet hav för att hitta en ny plats. När dom till slut siktar land möts dom av tre hundar på stranden. Kan det här bli deras nya ställe? Får dom smaka på lite pommes frites?"

Här är vi av Oliver Jeffers 

Hur skulle du presentera planeten jorden för en helt ny människa? I den här magiskt illustrerade bilderboken presenterar Oliver Jeffers jorden för sin nyfödde son och ger utrymme för både fakta och filosofiska funderingar. 

Olli och Mo av Eva Lindström 

Olli och Mo åker iväg på utflykt utan att riktigt veta hur man gör. Snart är de vilse. Var är vi? undrar den ena. Här nånstans, svarar den andra. Och det gränslösa äventyret fortsätter i bilderboken där precis allt är möjligt och där frågorna är fler än svaren.

Alla tittar på Alfred av Johan Unenge och Maria Nilsson Thore 

Alfred tycker inte om när någon tittar på honom. Varje gång någon gör det blir han lite mindre. Och det är väldigt ofta någon som tittar. Men en dag råkar han göra något som får alla att skratta och då börjar han växa igen. Bra så? Nja. Vad händer när man blir så stor att ingen annan får plats? 

Ensam mullvad på en scen av Ulf Nilsson och Eva Eriksson 

Han är sex år gammal och ska medverka i en uppvisning med sin klass. Men han vågar inte. Han sjunger och spexar gärna med sin lillebror, men en stor scen med strålkastare är en helt annan sak. Det här är en varm och vacker bok om att egentligen inte våga men våga ändå och om en stark syskonrelation som bär långt.

Boris glasögon av Peter Cohen och Olof Lagerström 

Boris ser inte så bra och när han går till optikern får han veta att han är astigmatiker. Det låter ju fint, tänker Boris. Lite som ett jobb. Han får nya glasögon och med dem ser han väldigt bra. Frågan är om han med dem ser för bra.

Se upp för krokodilen! av Lisa Moroni och Eva Eriksson 

Tora och hennes pappa ska ut på äventyr. Äntligen! tycker Tora. Men hon blir lite besviken på pappa, han är tråkig och ser inte den spännande skogen för vad den egentligen är. Den kryllar ju av förunderliga fantasidjur. Hur kan pappa inte märka det?