Nordiska bilderböcker med pedagogiskt material

10.06.2022 kl. 11:39
Projektet Den nordiska bokslukaren har skapat pedagogiska material till nordiska bilderböcker som varit nominerade för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Här finns svenskspråkiga bilderböcker med pedagogiskt material, men läs och upptäck gärna också bilderböcker på andra nordiska språk!

Mitt bottenliv av en ensam axolotl av Linda Bondestam 

En liten axolotl trivs bra på sjöns botten med sina vänner ända tills livsmiljön börjar se annorlunda ut och en stor våg sköljer bort allt. 

Materialet är skapat av Den nordiska bokslukaren. 

Jag och alla av Ylva Karlsson och Sara Lundberg 

Hur skulle det kännas? Hur skulle det vara? I den här boken får läsaren möta tio väldigt olika barn på tio olika platser som alla funderar på hur det skulle vara att vara någon helt annan. 

Materialet är skapat av Den nordiska bokslukaren. 

Olli och Mo av Eva Lindström 

Olli och Mo ska på utflykt. De packar med sig kartbok och kikare, men kartor är svåra och snart är de vilse. En spännnade berättelse med lite mystisk stämning. Om längtan efter äventyr och om lättnaden i att komma hem igen. 

Materialet är skapat av Den nordiska bokslukaren.

Rosie springer av Marika Maijala 

Rosie är kapplöpningshunden som springer fram längs banan hela dagarna. Publiken hejar och jublar och efter tävlingen får Rosie sitta i sin bur och vänta på nästa tävlingen. 

Men en dag stannar Rosie inte när hon når mållinjen. Hon gör ett högt språng och springer vidare, vidare, vidare. En man blåser argt i sin visselpipia, men Rosie stannar ändå inte. Hon springer. Vart springer hon och hur slutar hennes resa? 

En stämningsfull bilderbok om frihet och ensamhet och vänskap.

Materialet är skapat av Den nordiska bokslukaren. 

Vi är lajon! av Jens Mattsson och Jenny Lucander

Boken handlar om två bröder som egentligen är farliga lajon på savannen. Men så blir storebror sjuk och orkar bara ryta svagt. Han tappar till och med sin lajonman. Lajon ska inte ligga i sjukhussängar och vara fast i slangar och droppar. De ska ju jaga nya byten. 

En riktig pärla om smärtan och sorgen som blir till när en älskad bror blir svårt sjuk. Samspelet mellan text och bild är magiskt och modet stort.

Materialet är skapat av Den nordiska bokslukaren. 

Trädet av Bárður Oskarsson

Kaninen Bob nästan spricker av nyfikenhet. Vad finns egentligen på andra sidan trädet där borta? En gång vågade han sig ända fram till trädet, men en hund skrämde iväg honom så att han inte hann se vad som fanns där på andra sidan trädet. 

Bobs skrytsamma kompis hunden Hilbert har däremot vågat. Han har varit där många gånger. Han har faktiskt varit runt hela jorden. Och så kan han flyga. Eller? Kan han? 

En stillsam och sparsmakad bok som väcker till eftertanke. En välbehövlig motvikt till en värld där allt hela tiden snurrar allt fortare. 

Materialet är skapat av Den nordiska bokslukaren. 

Alla räknas av Kristin Roskifte 

”Alla räknas” är ett måste för både små och stora filosofer och detektiver. En helt ljuvlig bilderbok som får läsaren att leta efter samband och kopplingar. Hur hänger allt och alla egentligen ihop?

“Tjugoen personer leker kurragömma. En av dem fnissar för högt. En övar på att stå på händerna. En blir inte hittad förrän läggdags.” 

Och läsaren får försöka ta reda på vem som är vem. 

Rolig, smart och tankeväckande bilderbok som lever vidare långt utanför bokpärmarna. 

Materialet är skapat av Den nordiska bokslukaren.

Dröm om drakar av Sanna Tahvanainen och Jenny Lucander

Bellas mamma är trött, så trött att hon inte ens kan somna. Hon tänker på jobbet nästan hela tiden och har med sig jobbdatorn i sängen. Det ligger jobbpapper överallt och mamma kan inte slappna av. 

- Dröm om drakar, viskar Bella i sin mammas öra. 

Och där och då händer något. Mamma drömmer. Kan Bellas fantasi och kärlek hjälpa mamma ut ur stressen? 

En vacker bok med både text och bild som berör.  

Materialet är skapat av Den nordiska bokslukaren.