Bilderböcker från världens alla hörn

01.06.2021 kl. 15:51
Att färdas till nya och spännande länder med bilderböcker är ett härligt sätt att resa tillsammans. Idag ges det ut ett flertal översatta bilderböcker som bjuder på en annorlunda dramaturgi än vi kanske är vana vid och öppnar bildvärldar med oväntade och nya perspektiv. Här hittar du tips på nyutkomna bilderböcker skrivna eller illustrerade av konstnärer från bl.a Sydkorea, Taiwan, Australien och Iran.
    

Till sköldpaddornas land av den taiwanesiska bilderboksskaparen Hsu-Kung Liu. 

 

Kanin reser iväg till Sköldpaddornas land för allra första gången. Han är både glad och nervös när han stiger av planet, och möts av sin vän Skalis. 

 

Det visar sig att mycket är annorlunda i Sköldpaddornas land. Alla sköldpaddor ser likadana ut, tänker Kanin. Sedan får de vänta sex timmar på maten när de går på restaurang och filmen på bio tar elva timmar. Och till sist är det ett litet fel på planet när Kanin ska åka hem och en ”liten” försening. 

 

En skönt långsam bilderbok om att möta något helt nytt. En hyllning till ett annat tempo än det som så ofta är vårt. En bok som får en att längta till långsamheten och sjunga dess lov.Dörren av JiHyeon Lee är en så kallad tyst bok där bilderna leder oss fram till en gammal dörr. Det är grått i början, mänskorna hastar fram utan att se eller höra. Men pojken ser, och den röda snabelförsedda insekten visar vägen till den hemliga dörren. Vad döljer sig bakom en dörr som väldigt länge varit stängd? Det finns bara ett sätt att ta reda på saken!

 

Sida för sida växer världen och nya färger och varelser tar plats. Ett språk som ännu ingen känner till börjar forma sig, och nya möten uppstår för varje port och glugg som öppnas. Det finns så mycket att upptäcka i världen bara vi vågar.

 

En vacker och äventyrlig bok av den sydkoreanska och prisbelönta illustratören JiHyeon Lee där spännande möten utlovas för dig som har modet att öppna dörren!

  

Lille Ilia av Jamal Akrami och Mahkameh Shabani 

 

Lille Ilia älskar sin mormor och varje dag har han med sig något nytt och överraskande till henne. Då brukar mormor vakna upp från sin tupplur och stickorna i hennes händer börjar röra sig igen. Men så kommer dagen då mormor inte väntar på fönsterbrädet som hon brukar, hon talar tyst och allvarsamt med främlingen i rummet. Vem är den okände som vill ta Ilias mormor ifrån honom? Och hur skall det gå med löftet som mormor får? 

 

Bilderna brinner av Ilias färgstarka värld. Drömmar och lek glider in i varandra, längtan och oro för hur det skall gå tar form i denna sprakande starka bilderbok. 

Berättelsen kan läsas framledes på svenska och bakledes på persiska. I mitten möts historierna där också berättelsen får ett överraskande slut. 

 

Antifanter på taket av Marita van der Vyver och Dale Blankenaar

 

I den rätt traditionella berättelsen om David som skall sova över hos farmor och farfar är det den suggestiva bildvärlden som fascinerar och förtrollar. Skiftande perspektiv där stort blir smått och rädslan får väggarna att växa till höghushöjder. Mörkerskräck med skugglek och antifanter som blickar in genom nyckelhålet. David anar vad som väntar på andra sidan dörren, under sängen och inuti garderoben. Farmor och farfar springer skytteltrafik till sovrummet och med de vuxnas hjälp lyckas David övervinna allt från antifanter till skräcködlan Krokopotamus i badkaret. Också den blå raffosaurusen i garderoben får sig en omgång och David känner sig nästan trött av alla bedrifter. 

En bok där rädslorna får plats och där bilderna speglar och spelar en avgörande roll.

Vad är en flod? av Monika Vaicenaviciene 

 

Mormor, vad är en flod? 

En flod är en tråd, svarar mormor. 

Men en flod är också en resa, ett hem, ett namn, en mötesplats, ett djup, en doft och minnen. 

 

I den här poetiska och filosofiska bilderboken möter vi några av flodens många olika ansikten. Boken är både en faktabok och en stor bildkonstupplevelse, den är full med spännande detaljer att lägga märke till och frågor för läsaren att fundera på. “Går det att räkna tårarna som runnit ner i alla floder världen över?” En bilderbok för lite äldre barn och vuxna, en skatt att återvända till gång på gång. 


 

”Att läsa en bok för första gången är som att finna en ny vän, att läsa om den är som att återse en gammal bekant.” (Kinesiskt ordspråk)