Tips på juliga, vintriga böcker för hela familjen

18.12.2020 kl. 13:20
Under sista "hitta boken" med Estrids bokklubb tipsade vi om vintriga och juliga bokpärlor. Allt från kalenderberättelser till traditionella favoriter och nya vintriga äventyr. Eller varför inte göra en egen julbok med tomteluvor på sina favoriter?

          

         

                       

Amandas val:

Gammal favorit: Tomtefars julklapp av Mauri Kunnas 

Berättelsen utspelar sig i tomtebyn och där heter den allra minsta tomtenissen Nisse. Det är elva dagar kvar till jul och Nisse funderar på vad han vill ge tomtefar i julklapp. En slips? Nej, den syns inte under skägget. En bok? Han har redan så många (vilket jag som läsambassadör förstås inte tycker att är någon ursäkt, men ändå). Nisse får en otroligt bra idé, något alldeles extra. Han bestämmer sig för att varje dag fram till jul ge tomtefar en överraskning för att sedan på julaftonskväll ge honom den finaste julklapp man kan tänka sig. 

Läsaren får följa med när Nisse varje dag vaknar upp med de bästa av intentioner för att överraska tomtefar och läsaren får följa med när Nisse varje dag misslyckas mer eller mindre kapitalt. Det här minns jag så väl från när jag var barn; hur Nisse verkligen försökte men hur det ändå aldrig blev som han hade tänkt och hoppats. Det slutar ofta väldigt komiskt, här får man skratta mycket. Och till sist kommer vi fram till själva julaftonskväll och då… Ja, då blir det faktiskt helt rätt. Men inte alls på det sätt som Nisse själv hade tänkt sig. 

Mauri Kunnas berättelser är alltid varma och roliga och hans illustrationer är makalösa. Alla detaljer! Underbart! Jag älskade dem som barn och jag älskar dem som vuxen. En gammal favorit att återkomma till år efter år efter år. 

 

Svart häst: Konrad lussar av Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Röstlund 

Dagen före Lucia plockar syskonen Konrad och Hedvig fram lådan med luciagrejer och det blir så där som det alltid blir när man plockar fram sina luciagrejer. Någonting är trasigt och någonting är för litet och någonting är helt borta. Och vem vill vara vad? Först vill båda vara lucia, men det är svårt när det bara finns en krona. Hur gör man då? 

Den här boken är en glad och mysig berättelse i julmiljö. Budskapet är tydligt och självklart: alla som vill kan vara lucia. Förstås. Och man kan vara lucia på olika sätt. Förstås. Jag tycker det sista uppslaget där vi ser en kavalkad av luciafolk är lysande. Det går ju faktiskt alldeles utmärkt att ha luciaklänning, tomteluva och stjärngossestjärna i handen. Eller som på pärmbilden: tomteluva OCH luciakrona.

Den här fina boken lämpar sig också för de allra yngsta läsarna tack vare den korta texten och de färgsprakande illustrationerna. 

Ny favorit: Snösystern av Maja Lunde och med illustrationer av Lisa Aisato 

Jag älskar julkalenderböcker, läser minst en sådan varje år. Den här berättelsen helt fantastiskt fin. Magisk. Den heter ”Snösystern” och är skriven av Maja Lunde och illustrerad av Lisa Aisato. 

Huvudpersonen heter Julian och han älskar julen, han fyller dessutom år på julafton. Men i år är det inte som vanligt, i år är ingenting som vanligt. Julians storasyster Juni har dött och hela familjen är drabbad av stor sorg. Hans föräldrar verkar inte ens komma ihåg att det snart är jul. 

Mitt i eländet träffar Julian Hedvig. Hon är som ingen annan han någonsin har mött och hon förstår precis hur viktig julen är, och de blir vänner nästan direkt. Fast visst är det något som inte riktigt stämmer med Hedvig? Varför är hon alltid ensam hemma? Vem är den mystiska mannen som smyger runt i hennes trädgård, och varför verkar det vara helt omöjligt att lära henne simma? 

Det här är magisk julberättelse. Jag har haft SÅ svårt att låta bli att läsa vidare när dagens kapitel är slut. En riktigt härlig nästan lite gammaldags julsaga med helt otroliga illustrationer av Maja Lunde.

Henrikas nya favorit:  God Jul önskar Gromten av Lena Frölander Ulf

Långt innan de röda tomtarna fanns de gröna gromtarna - de som ger klappar som gått i arv och som inte ropar slit och släng, nytt nytt nytt! Gromtarna hittade barn som ville bli nästa arvtagare till bortglömda mjukisdjur och leksaker som behöver lekare för att upplivas och upplevas. 

De röda tomtarna jobbade för full maskin, jul efter jul och alla paket skulle vara sprillans nya, glansiga och glassiga men önskelistorna blev allt längre och tomtarna allt tröttare. De bad gromtarna om hjälp. Men gromtarna är varken snabba eller lätta att få syn på - men de finns och det har faktiskt börjat dyka upp allt fler gröna gromtar. Både här och där. I Lena Frölanders God Jul önskar Gromten får du se hur de ser ut och veta vilka spår de lämnar efter sig. En mysig julbok som du också kan posta till din Gromtevän:) 

 

Gammal favorit: Pettson får julbesök av Sven Nordqvist

Generation efter generation fortsätter Pettson att fånga och roa sina läsare - både stora och små läsare har alltid något de hittar i Sven Nordqvist klassiker. Kan hända är det de detaljrika bilderna där vi får upptäcka ordlösa små sidohistorier eller kanske är katten Findus som charmar oss? Eller är det Pettsongubben som envist skall sköta allt men misslyckas som håller oss i spänning? 

I Pettson får julbesök (från 1988) har vi redan hunnit till dan före julafton, Pettson har ingen mat hemma men först skall granriset hämtas och det är då olyckan är framme. Pettson faller men som tur är Findus bäst i världen på skurborstesurfing. Men hur skall det gå med alla julbestyr? Och skafferiet som är tomt? Det går som de brukar i sagor och särskilt på julen - här finns mycket gott att hämta och något som Pettson behöver lära sig på vägen.

 

Svart häst: Den farliga resan av Tove Jansson

En farlig resa, ett vinteroväder mitt i sommaren, en mer sällan uppmärksammad pärla av Tove Jansson. Den farliga resan börjar med en lat katt som sover i gräset och Susanna som har tråkigt. Hon längtar efter farligheter och det är just vad hon kommer att få - så fort glasögonen försvinner är inget mer som vanligt. Katten blir en tiger och skogen ett mangrove kärr med krälande snokar. Havet har tappats på sitt vatten och främlingarna pratar så konstigt: 

”Attsla fel, fenomenalsla fel! Jag trorsla nog att onda maktslor drivslar lömsksla spel!”

Och snart är ovädret över dem, snön yr men tack o lov finner sällskapet skydd i grottan med Snusmumriken. Men den farliga resan är alls inte slut, det blir både skurkar och luftballongsfärd som tack och lov hittar fram till ängen där Susanna och katten på det sista uppslaget syns vandra hemåt under fullmånen.

 

 

Sannas nya favorit: Jultröjan av Cecilia Heikkilä

Gammal favorit: Titta natten av Åsa Mendel-Hartvig och Maija Hurme

Svart häst: Gör din egen jul- eller vintersaga