Om konsten att koncentrera sig och hur vi kan bli bättre på det

14.11.2020 kl. 10:43
I HBL junior berättar läsambassadören Amanda om vad guldfisken har att göra med vår koncentrationsförmåga.

Visste du att vi idag har en sämre koncentrationsförmåga än guldfiskar? 

 

Händer det ibland att du sitter med din telefon i handen och inser att du håller på med något helt annat än det du skulle göra och att du inte alls kommer ihåg varför du egentligen plockade fram telefonen? Händer det ibland att du sitter med en bok i handen och inser att du har läst en eller två eller tre sidor men inte alls kommer ihåg vad du har läst? 

I så fall är du, tyvärr, i väldigt gott - åtminstone väldigt stort - sällskap. Vi människor är rätt dåliga på att koncentrera oss och de senaste tjugo åren har vi blivit ännu sämre. Idag är vår koncentrationsförmåga så dålig att guldfiskens faktiskt är bättre. Guldfisken, som länge har varit känd för att inte vara speciellt smart, kan koncentrera sig på en enda en sak i nio sekunder. Vi människor klarar bara åtta sekunder. Väldigt pinsamt. För oss människor, alltså. 

Orsaken till vår allt sämre koncentrationsförmåga är den digitala, uppkopplade värld som vi lever i. Det händer hela tiden väldigt mycket och vår koncentration blir ständigt avbruten. 

Den goda nyheten är att vi kan förbättra vår koncentrationsförmåga. Enligt hjärnforskare Minna Huotilainen vid Helsingfors universitet är läsning av böcker det bästa sättet att lära sig koncentration. När du läser växer din koncentrationsförmåga och snart kanske du är lika bra som guldfisken på att koncentrera dig. Eller till och med ännu bättre! 

Ge guldfisken en match! Läs en bok!