Om att se sin egen eller samma film som alla andra

27.10.2020 kl. 10:03
I HBL junior berättar vi om skillnaden i att läsa en bok och titta på film. Båda är roliga, givande och spännande att göra men ingenting kan jämföras med den värld du skapar i ditt eget huvud

Visste du att skillnaden mellan att se på en film eller läsa en bok är som när någon annan fyller i din tomma tankebubbla eller när det är du själv som skapar bilder och mönster i ditt huvud. 

Ibland är det förstås skönt när någon annan matar dig och du bara behöver gapa för att bli mätt. Att läsa kräver att du använder din hjärna och det betyder att du jobbar stenhårt och blir både starkare och smartare. 

När Johannes var tio år gammal fick han sin första Harry Potter bok. Det var innan bokserien av J. K Rowling blev bästsäljare och sedan film - men Harrys äventyr fångade Johannes från första stund. Vi läste högt och det var ett äventyr som varken han eller hans mamma hoppades att skulle ta slut, men det gjorde den förstås - tills bok nummer två och nummer tre fanns i bokhandeln. När tredje delen utkom hade också andra upptäckt Harry Potter och nu äntligen skulle det bli film också. Hurra ropade Johannes mamma och sprang hem för att berätta nyheten för sin son. 

- Okej, sa Johannes lite dröjande. Men jag vill nog inte se den.

- Varför inte det? undrade hans mamma och förstod först ingenting. 

- För att då vet jag att min egen film kommer att ändras och bli suddig och blurrig, sa Johannes. 

Hans mamma blev ganska paff och en hel del klokare i den stunden. 

- Det har jag aldrig tänkt på, sa hon. Berätta, hur ser ditt Hogwarts ut? Och Hermione, Ron och Mrs Gonagall? 

Johannes berättade om hur hans film utspelade sig i en värld som var en sorts blandning av hans egen skola och sånt han fantiserat ihop. Och hur lärarna på Hogwarts var en mix av släktingar och hans egna lärare. Och mycket annat som hans hjärna skapat under läsningens gång. Hans mammas Hogwarts såg igen helt annorlunda ut, och så började de prata om allt från lärare till hur det är att flyga på en kvast och vilka regler och rörelser som gäller när man svänger sitt trollspö (hur ser ditt trollspö ut om du fick välja?). Och så fortsätter världen att växa inuti oss medan vi läser och pratar om det vi läst. Och om filmer som ingen annan i världen sett utom just du! 

 

För dig som vill veta mer: 

Harry Potter serien är idag översatt till många språk och J. K Rowlings fantastiska värld finns också i filmversioner som är både välgjorda och spännande. För den som har svårt att komma igång med läsningen kan det därför också vara till hjälp att först se filmen och sedan läsa boken - i böckerna finns ju så mycket mer och detaljer som omöjligt kan rymmas med i en enda liten film. Och det är kanske därför vi också ofta tycker att boken är bättre än filmen - för vår egen hjärna är den mest fantastiska konstruktion man kan tänka sig - också därför är det viktigt att vi tränar hjärnan genom att läsa mycket och på så sätt hjälpa den att bli starkare.