Läslov med resetips till hela världen

12.10.2020 kl. 12:41
Nu är det tid att poppa popcorn, krypa upp i soffhörnet men en skön filt, tända levande ljus och läsa högt, hela familjen eller på egen hand. Här får du pinfärska boktips. 

Högläsning och läsning är för tillfället det bästa, tryggaste, billigaste sättet att resa och upptäcka nya världar, verkliga eller kanske ännu inte hittade.

Låt dig sugas med och in i ett äventyr med spänning, hårresande upptäckter, nya platser och möten med personligheter du helst kanske inte vill möta i verkligheten men som du nog känner igen.

   

 

I Jakob Wegelius Den falska rosen möter du bodde skurkar, hamnbusar, och giriga damer som är på jakt efter ett dyrbart och eftertraktat smycke med en mycket sorglig historia. Här får du resa och vistas i Lissabons skummaste kvarter och fängelsehålor.

För dig som är trött är det skönt att bara lyssna och glida in i till exempel Nattexpressen en nyskriven berättelse av Karin Erlandsson med mangainfluerade bilder av Peter Bergting

Av nyare böcker rekommenderar vi också: 

   

 

Freja och kråkungen av Fredrik Sonck och Jenny Lucander

I den här berättelsen träffar vi Freja. Mamma och pappa tycker att hon är för stor för att använda napp. Freja själv tycker också att hon är stor, men inte för stor. En dag på promenad ser hon och pappa ett kråkbo och pappa föreslår att Freja ska låta kråkungen ta över den älskade nappen. Det här är en varm och vacker berättelse om en liten som blir större. Min snart fyraåriga dotter Hilde har velat läsa den här boken varje dag sedan den flyttade in hos oss och det är alltid ett gott betyg. Perfekt för läsare i åldern 3-6 år. 

Mitt bottenliv av Linda Bondestam

Den ensamma axolotlen tar sin allra första simtur, tittar på de roliga lunsarna och inspekterar intresserat skatterna som landar på havets botten. Långsamt förändras livet och vattnet blir underligt varmt, men hur det går sen får du veta i Mitt bottenliv, en underbar bilderbok skriven och illustrerad av Linda Bondestam. Gripande och existentiellt för hela familjen att läsa om och om igen.
 

       

Den stora seniorkampen och de andra böckerna om pensionärsmakten av Malin Klingenberg och Joanna Vikström Eklöv

Pensionärsmakten, en grupp pensionärer som bekämpar brott, behöver nya medlemmar och ska hitta dem genom en stor seniorkamp. Men tävlingen blir mer än lovligt spännande när Pensionärsmaktens fiender, de bovar som Pensionärsmakten satt i fängelse, lyckas rymma och ta sig in i seniorkampen. Det här är den sjätte och sista boken i serien om Pensionärsmakten. Den är mint lika rolig och knasig och spännande som de andra böckerna i serien och jag bara älskar att serien får ett värdigt och tydligt slut. Om du inte har läst de andra böckerna i serien tycker jag du ska börja från början och spara den här till sist. Bäst blir den om du känner skurkarna och alla andra från förr. För läsare i åldern 6-10 år. 

 

Den fantastiska Ivan av Katherine Applegate 

Gorillan Ivan bor i en bur på ett stort köpcenter med några andra djur som fungerar som lockbete för kunderna. Han har vant sig vid det livet och saknar sällan livet i djungeln. Men elefantungen Ruby får Ivan och de andra djuren att förstå att de alla är fångar, och Ivan bestämmer sig för att göra något. Det här är en berättelse om vänskap, mod, fångenskap och frihet. Om vissa människors ondska, om andra människors trötthet. Men allra mest om några människors - och djurs - vägran att acceptera det som är fel. Om en stor gorilla och om en liten elefant och en enorm vänskap. För läsare från 10 år och uppåt. Högt uppåt.

    

Expedition RÄDDA REVET” av Christina Wahldén

Tänk att få resa till andra sidan jordklotet och snorkla med sköldpaddor och papegojfiskar!

Det får Alice göra - och läsaren med henne - då Alices mamma, marinbiologen, är tvungen att ta med sig sin dotter till Lady Elliot Island i det stora barriärrevet. 

Men allt är inte fullt så idylliskt som det ser ut på ytan. Havet mår inte bra, temperaturen stiger och djuren som lever vid revet drabbas hårt. Finns det något Alice kan göra för att hjälpa sköldpaddorna? Och vem är den konstiga flickan som bara Alice kan se? 

Allt det här får du veta i Christina Wahldéns lättlästa och medryckande roman som avslutas med fakta om det Stora barriärrevet och lite historik om Lady Elliot. 

Tio över ett av Ann-Helen Laestadius 

Maja vill sova, men hon kan inte. Varje kväll ställer hon klockan på tio över ett och varje natt vaknar hon och är beredd på att väcka mamma, pappa och lillasyster om huset rasar ner i gruvhålet. Hon litar inte på dem som säger att hemstaden Kiruna inte kan rasa på grund av gruvan. Hon hör ju själv hur det mullrar, hon känner ju själv hur marken skakar. Maja oroar sig också för att bästisen Julia ska flytta och för att Albin ska bli kär i någon annan. Men ingenting skrämmer henne lika mycket som gruvan. En stark och väldigt välskriven ungdomsroman där vi kommer riktigt nära huvudpersonen Maja. En lite äldre bok för läsare i åldern 13-16 år. 

Klein av Axel Åhman

Rolig, finurlig och välskriven. En novellsamling med manlighet och män i fokus för den som vill roas och passar också för tonåringen. Mycket humor, dråpliga detaljer och ett mustigt språk för alla novellälskare.

Gör läslovet till ett äventyr du inte glömmer - för den värld och film som skapas i dig under läsning eller högläsning försvinner inte.