Finlandssvenska favoriter för årskurs 7-9

10.09.2020 kl. 11:53
Igenkänning är viktigt för många unga läsare, att få läsa böcker som utspelar sig i den egna finlandssvenska miljön kan vara viktigt. Här finns några finlandssvenska ungdomsfavoriter.

Maresi av Maria Turtschaninoff är den första boken i den prisbelönta fantasyserien om det Röda klostret. Spännande, rik och berörande!

"Klostrets fridfulla liv skakas när Jai, en flicka med ett mörkt förflutet anländer till ön. Jai har sett sin far och farbror begrava hennes syster levande och nu är fadern ute efter henne. En dag dyker ett skepp upp vid horisonten. Våldet stiger i land. Maresi måste stiga ut ur böckernas trygga värld och göra det hon är mest rädd för: handla."

Lita på mig av Monica Vikström-Jokela

"Li ska vara stödperson på en lägerhelg för fyra andra högstadieelever. Tillsammans med kuratorn Senja åker de till Utö i Finlands yttersta skärgård för att lära sig lita på varandra bland klipporna. Till vilken nytta? tänker Li. Tico kan inte sitta still, Sam talar aldrig, Dinah har ingen stil och Merina … Ingen orkar med Merina, hon är bara too much. Li tänker inte umgås med nån, men stödperson låter ju helt okej. Så länge ingen försöker umgås med henne är allt fine. Li har lovat sig själv att ingen nånsin ska nå henne. Inte efter att mamma slutade vara mamma och bröt ihop vid köksbordet. Inte efter det där katastrofala försöket att flirta med Filip."

Med stor värme, lika stor humor och en träffsäker skildring av tonårliv skriver Monica Vikström-Jokela den här läsvärda ungdomsromanen. 

Olivia för alltid av Julia Wickholm är en berättelse om sommaren då allting händer. Om vänskap och familj, längtan och svek. Om den första kärleken, som får allt annat att kännas obetydligt i jämförelse. 

"När Olivia var baby hittades hon övergiven på en sjukhustrappa. Nu, femton år senare, får hon möjligheten att ta reda på varför hennes föräldrar övergav henne. Med sin katt och en väska ger sig Olivia ut för att få svaren hon sökt i hela sitt liv. 

Hon flyttar in på Solrosgården, en oas för ungdomar som hamnat lite utanför, som inte riktigt hör hemma någonstans."

ZOO! #1 Virala genier av Kaj Korkea-aho och Ted Forsström 

Atlas börjar åttan och hans bästa vän Elliott flyttar utomlands. Den här boken består av de mejl Atlas skriver till honom under de första veckorna i skolan efter sommarlovet. Jobbiga Justus har skapat det virala fenomenet våffling och blir plötsligt kändis. Både Atlas och Justus blir nominerade till skolstyrelsevalet och frågan är om åttorna ska representeras av någon med popularitet och muskler eller av någon med riktiga idéer? 

 

Allt att vinna av debutanten Wilma Möller utspelar sig i den hierarkiska galoppmiljön och ger en fin inblick i den stora kärleken mellan människor och hästar.

"Hon vänder på kortet så jag kan se texten på baksidan, skriven med versaler i blått bläck: STARTA INTE. Jag rycker vykortet ur handen på Lydia. På framsidan finns en gammaldags, svartvit bild av en kuslig clown som ser både sorgsen och hotfull ut på samma gång. Han står under ett paraply fast det inte regnar. Jag gör en grimas. Vad är det här för skämt? säger jag."