Tidlösa högläsningsfavoriter för årskurs 1-6

10.09.2020 kl. 11:02
Nästan alla människor tycker om högläsning. Det är viktigt att fortsätta läsa högt också för de barn som lärt sig läsa själva. Mötet kring en bok är många gånger det bästa mötet. Här tipsar vi om både äldre och nyare högläsningsfavoriter.

Mitt lyckliga liv och de andra böckerna om Dunne av Rose Lagercrantz och Eva Eriksson 

"Den här natten kan Dunne inte sova. Räkna får! säger pappa. Men Dunne räknar andra saker i stället: alla gånger hon varit lycklig – och olycklig."

I den första boken om Dunne finns den stora längtan efter att äntligen få börja skolan. Men när det sen är dags blir Dunne knäsvag – tänk om hon inte får nån kompis!

Dunne-böckerna med sina finstämda bilder och träffsäkra språk har fått många priser, och inte att undra på! de är nästan omöjliga att älska!   

 

Stora boken om Sandvargen av Åsa Lind 

En dag när Zackarina gräver i sanden hittar hon den sällsynta Sandvargen. Han är glittrig och sandgul och har funnits i en evighet. I Sandvargen får Zackarina en vän som hjälper henne att träna "tänkeriet" och att ta vara på ögonblicket. En älskad bok om livets stora mysterier. 

Vems lilla mössa flyger? av Barbro Lindgren och Eva Eriksson 


I Vems lilla mössa flyger ägnar sig den hemliga farbrorföreningen VLMF åt så allvarsamma frågor som livets mening. Hunden Röden tycker att det viktigaste är att äta ben medan Farbrornallen anser att olyckor och sjukdomar är livets verkliga glädjeämnen. En ömsint, rolig, vemodig och ovanlig berättelse. Och perfekt högläsningsbok om små varelser och stora viktiga händelser.

Miranda och pärlhalsbandet av Kerstin Sundh 

Miranda på Åsbacken må vara fattig, men hon vill verkligen inte vara någon lortunge. Hon älskar vackra saker och av misstag får hon med sig ett pärlhalsband som inte är hennes. Ska hon lyckas lämna tillbaka det innan hon blir påkommen? Det här är en spännande äventyrsbok om vänskap, ensamhet och det inte alltid okomplicerade bandet mellan barn och föräldrar. 

Mördarens apa av Jakob Wegelius

Gorillan Sally Jones, maskinist på lastskutan Hudson Queen och hennes vän, sjömannen som kallas för Chiefen, är strandsatta i Lissabon. Där blir de inlurade i en smugglingsaffär som slutar illa. Hudson Queen går under och Chiefen blir oskyldigt dömd för mordet på den skugglike Alphonse Morro.

En sällsam berättelse, rikligt illustrerad med fantastiska bilder i svartvitt, är liksom berättelsen gjorda med utsökt precision in i minsta detalj. Njutbart och spännande!

Jag är jag av Emma Adbåge 

Mickan är åtta år gammal. Hon är inte lika blyg som fröken säger, men hon är rädd ibland och vågar inte allt som andra vill att hon ska våga. Mickan är en fantastisk barnbokskaraktär som visar att det finns många olika vägar. Där andra tycker att hon borde ta mer plats visar hon att hon visst tar för sig, men på ett eget sätt. En viktig bok för alla de barn som någon gång känt att de är lite för tysta. I andras ögon.

Ishavspirater av Frida Nilsson 

Spännande och gruvligt ljuvligt - ett riktigt äventyr väntar på dig!

"Den fruktade piraten Vithuvud rövar bort barn och tvingar dem att hacka fram diamanter i en mörk och farlig gruva. Så fruktad är Vithuvud att ingen vågar söka efter barnen och alla vet att ingen överlever länge i hans gruva. Men den dag han tar Siris lillasyster, Miki, får han en motståndare han aldrig räknat med. Siri gör det som ingen annan vågar - ger sig ut på jakt efter Vithuvuds ö, trots att hon själv är livrädd."

En ettas dagbok av Viveca Lärn 

Att börja ettan är stort, större, störst. I sin dagbok skriver Mimmi om allt det spännande, märkliga och roliga som händer när hon börjar skolan. I skolan finns snälla gullfröken och en arg liten skolvaktmästare som säkert kammar sig med kniv! Det säger åtminstone Roberta Karlsson, och hon borde ju veta som går i trean och är släkt med kungen och allt... Med värme och humor byggs berättelsen om Mimmi upp, i en dagbok skriven på en skrivmaskin där bokstaven z saknas. 

Mio min Mio av Astrid Lindgren

En bok som kan läsas om och om igen! Storslagen och vacker, en hisnande äventyrsberättelse om övergivenhet, om att vara liten och behöva axla ett stort ansvar, om gott och ont och kärlekens makt. 

”Se till att du träffar hjärtat, skrek han. ”Se till att du hugger rakt genom mitt hjärta av sten. Det har skavt där inne så länge och gjort så ont.” Jag såg in i hans ögon. Och i hans ögon såg jag något underligt. Jag såg att riddar Kato längtade att bli av med sitt hjärta av sten. Kanske var det så att ingen hatade riddar Kato så mycket som riddar Kato själv.”

Ylvania Sagan om ljusbäraren av Ylva Hällen 

Alba bor i Göteborg med sina fosterföräldrar, om sina riktiga föräldrar vet hon ingenting. Tills hon en dag får mystiskt besök av en budbärare från landet Ylvania. Det visar sig att Alba är född där och nu måste hon återvända. I Ylvania får hon magiska krafter och tillsammans med tre andra utvalda barn ska hon rädda Ylvania från den onda Master och hans monsterarmé. Kommer barnen att hinna rädda Ylvania innan det är för sent? Ett spännande äventyr för hela familjen som får sin fortsättning i De stulna skuggornas tid och Hotet mot väktarstjärnan som kommer ut senhösten 2020.