Böcker för nybörjarläsaren

10.09.2020 kl. 10:03
När en ny läsare tar sina första, stapplande steg på läsningens väg ska böckerna vara (minst) lika bra som annars. Men de ska dessutom vara anpassade till en läsförmåga som inte ännu är vad den en gång ska bli. Här kommer några riktigt bra böcker och bokserier för läsaren som lär sig läsa.

Nya kompisar och de andra böckerna om Axel och Omar av Helena Bross och Kadri Ilves 

Den här bokserien är helt perfekt för nybörjarläsaren. Det är korta textrader och enkla ord i versaler. Berättelserna lyckas vara både roliga, spännande och vardagsnära. Den som tycker om böckerna om Axel och Omar har många härliga läsupplevelser framför sig, i nuläget finns det nitton böcker om kompisarna.  

 

Handbok för superhjältar-serien av Elias Våhlund och Agnes Våhlund

I Handbok för superhjältar-serien finns det just nu fem böcker, den sjätte kommer i januari 2021. De här böckerna är det perfekta steget mellan bilderbok och kapitelbok, varje uppslag innehåller härliga illustrationer och korta textavsnitt som också den nya läsaren kan ta sig an. Huvudpersonen i bokserien är Lisa som måste bo hos sin mormor eftersom mamma jobbar i en annan stad. Lisa vantrivs i sin nya skola där hon blir retad av ett elakt killgäng. En dag hittar hon en mystisk bok som heter Handbok för superhjältar. Där och då börjar Lisas resa mot att bli superhjälten Röda masken. Den här bokserien är fartfylld och spännande och tacklar frågan om mobbning på ett unikt och bra sätt. 

Spöket i skolan och de andra böckerna i Klass 1b-serien av Helena Bross och Christel Rönns 

I den här underbara bokserien om klasskompisarna i klass 1b hittar alla barn någon att känna igen sig i. Varje uppslag bjuder på färgglada illustrationer av Christel Rönns och överkomlig textmängd för nybörjaren. I nuläget finns ungefär 25 böcker i serien och fler lär vara på kommande. 

Spöket i skolan är den första boken i serien och den börjar dagen före skolstarten då en äldre skolelev berättar för Siri och Lova att det finns ett spöke i skolans källare. Och plötsligt ser de något som rör sig i källarfönstret... 

Jordens fantastiska fakta av Jens Hansegård och Anders Nyberg 

För den kunskapstörstiga nybörjarläsaren är det här en riktigt bra bok. I den här samlingsvolymen ingår fem lättlästa faktaböcker om jordens tuffaste djur, försvunna skatter, mystiska platser, utdöda djur och rekord av olika slag. En härlig blandning av hårda fakta och spännande berättelser.  Läs och lär och njut! 

Den hemska draken och de andra böckerna i Riddarskolan-serien av Magnus Ljunggren och Mats Vänehem 

Den som tycker om riddare, spänning och humor lär tycka om bokserien om Riddarskolan. Den som dessutom tycker om lättläst lär tycka väldigt mycket om den. I den här serien, som består av närmare tjugo böcker, får man träffa kompisarna Egon, Fiona och Urban som alla går i riddarskola för att bli riddare. I Den hemska draken, den första boken i serien, får barnen försöka stoppa en drake från att förstöra borgen och hela riddarskolan. Kommer de att lyckas?