Bilderboksklassiker som håller måttet

10.09.2020 kl. 11:20
Många vuxna vill gärna läsa de bilderböcker de själva läste som barn för de barn som finns i deras närhet. Ibland med all rätt. Det finns älskade klassiker som verkligen håller måttet. Här är några av dem.

Max bil och de andra böckerna om Max av Barbro Lindgren och Eva Eriksson 

Max leker med sin bil och får sällskap av kompisen Lisa. Lisa vill också leka med bilen, men det vill inte Max. Max och Lisa blir osams. Den här boken, liksom de andra nio böckerna om Max, innehåller få och små ord men många och stora känslor. Alla barn kan känna igen sig i böckerna som dessutom är klockrena exempel på den klassiska dramaturgiska kurvan. 

Den mycket hungriga larven av Eric Carle är en bok som är omöjlig att inte älska!

En liten larv som föds ur ett ägg och är mycket hungrig. Den hungriga larven äter sig igenom äpplen, päron, tårtor och korvar, för att sedan bli en puppa och slutligen utvecklas till en skimrande praktfull fjäril.

Hur gick det sen? av Tove Jansson passar både för stora och små. En bok skriven på rimmad vers och full av överraskningar.

"Mumintrollet, fylld av förundran och skräck, är på väg hem till Muminmamman med mjölk. På vägen dit träffar han Mymlan som letar efter sin syster Lilla My. Mymlan, Lilla My och de andra försvinner genom hålen till nästa bilduppslag." 

Mamman och den vilda bebin av Barbro Lindgren och Eva Eriksson är en oumbärlig bok för alla som är, har eller har varit bebisar!

"Det var en gång en mamma som var så snäll och mild.
Hon hade fått en bebi som var förskräckligt vild.
Allt som var farligt ville bebin göra.
På mammans tjat ville han aldrig höra."
 

Visst kan Lotta cykla av Astrid Lindgren och Ilon Wikland är en ljuvlig favorit med hög igenkänningsfaktor.

"Lotta är yngst i familjen, men tycker själv att hon kan det mesta. Cykla, till exempel. Nu fyller Lotta fem år, men födelsedagen blir inte alls som hon tänkt sig. Jo, den börjar roligt, men den viktigaste födelsedagspresenten fattas: en riktig cykel i stället för hennes usla trehjuling. Då blir Lotta så arg att hon knycker tant Bergs gamla cykel, sätter Bamsen på pakethållaren och svischar nerför Bråkmakargatan!" 

 

Kriktor av Tomi Ungerer 

En dag får fru Bodot ett konstigt paket av brevbäraren. I paketet ligger en boaorm, Kriktor. Han får följa med fru Bodot i affärerna och leker gärna med barnen i parken. Och när det kommer tjuvar till stan blir Kriktor en riktig hjälte. Den här klassikern hittar fortsättningsvis nya läsare trots att det är sextio år sedan den kom ut första gången på svenska. 

Sagan om det röda äpplet av Jan Lööf 

En man i en randig kostym placerar ett äpple i fönstret för att det ska mogna i solen. Men äpplet faller ner i huvudet på gamla mormor, som skriker till och skrämmer katten som far upp i trädet. Och sedan... Ja, sedan händer det en massa annat också och det där äpplet hinner ställa till med en hel del trassel. Den här boken är genialisk, häng med på ett riktigt spännande äventyr. 

Majas alfabet av Lena Anderson

I den här evigt älskade ABC-boken tar Maja oss på en tur genom både alfabetet och växternas värld. Boken är skriven på vacker vers, vissa rader minns man ännu trettio år efter att han läste dem första gången, och boken är precis lika vackert illustrerad. 

Godnatt Alfons Åberg och de andra Alfons-böckerna av Gunilla Bergström

Den här boken kan vara farlig och hemma hos läsmbassadör Amanda får man läsa den först när man blivit en riktigt stabil sovare. Kanske i skolåldern, för annars kan den ge lite besvärliga idéer. Pappa säger godnatt, Alfons får en kram och ljuset släcks. Men Alfons vill inte sova. Han vill ha en saga, ett glas vatten och leta efter lejon i garderoben. Och hitta sin nalle... Ja, ni hör ju. Den här boken läser man på egen risk. Men den är riktigt rolig för den som vågar. Alfons-böckerna är älskade av många. Så exakta, så inkännande och så på barnens sida. 
 

Pannkakstårtan och de andra böckerna om Pettson och Findus av Sven Nordqvist 

Pannkakstårtan är den allra första boken om Pettson och Findus. I den här boken ska Findus fira födelsedag, det gör han förresten tre gånger om året för att det är roligare så. Men innan han kan fira måste cykeldäcket lagas, nyckeln hittas, stegen hämtas och tjuren luras. Vägen till pannkakstårtan är lång och festlig. Den här lite märkliga mannen och den här mycket märkliga katten har vunnit läsares hjärtan länge, länge.