Finlandssvenska favoriter för daghem och förskola

10.09.2020 kl. 07:51
Det är onödigt att gå över ån efter vatten, i Svenskfinland finns helt fantastiska skapare av bilderböcker. Här är några av våra favoriter.

Min svarta hund av Sanna Tahvanainen och Jenny Lucander är en finstämd berättelse om Leonard som älskar fakta och ibland kan bli rasande arg. Varje torsdag träffar han terapeuten Siv Sund. Och en dag ger hon Leonard en hund.

"Jag heter Leonard. Mamma ville att jag skulle heta Winston. Pappa höll på Churchill. Så det blev Leonard. Mamma och pappa älskar England."

 

Nyckelknipan av Sanna Mander

En nyckel är försvunnen och i jakten på den får läsaren bekanta sig med en rad knasiga grannar i huset. En är stor som ett berg (och byter färg), en annan är bagare och har problem med sina fjorton barn som äter upp bullarna innan de nått ugnen. Här finns också ex-mannekängen Aila som längtar efter en snäll pojkvän att åka till Mallorca med och ett livslevande nättroll. Boken är full av finurliga rim och detaljrika illustrationer där den uppmärksamma noterar nya saker vid varje genomläsning. En helt underbar bok för både barn och vuxna. 

Vesta-Linneas svartaste tanke av Tove Appelgren och Salla Savolainen är den fjärde boken om Vesta-Linnea - älskad och översatt till många språk. Hög igenkänningsfaktor, briljant dialog och roliga detaljer!

"Efter ett syskongräl sitter Vesta-Linnéa på sin egen privata sten i vassruggen och tänker svarta tankar. Plötsligt känns det nämligen som om hon är den minst viktiga i familjen, att hon bara är ett mellanbarn. Inte ens mamma bryr sig om henne!"

Säg hej! av Annika Sandelin och Linda Bondestam 

En bebis är på åktur i vagnen och möter en massa olika figurer på vägen. Figurer som alla har tappat någonting. Krasse Frasse Frans har tappat bort sin svans och Örkel Körkel Kaj har tappat bort sin haj. Tänk om bebisen kan hjälpa till? Den här boken är riktigt kreativt och roligt skriven på rim och den har helt ljuvliga, färgsprakande bilder. 

Djur som ingen sett utom vi av Ulf Stark och Linda Bondestam är en ljuvlig diktbok med lekfulla illustrationer - snillrik, njutbar för alla åldrar och redan en klassiker.

"Vi får träffa Eskaloppen, Celansetten, Smygeln, Vadfisken och många fler. De lever i en värld där det inte alltid är så lätt att hitta sin plats; Daglingen är oälskad och Klumpantropus känner sig alltför tung, medan Ide-djuret helst vill stanna kvar i sin drömvärld där solen lyser skönt."

 

Rassel prassel puss av Hanna Lundström och Maija Hurme 

Också våra allra yngsta poeter har rätt till högklassig lyrik. Hanna Lundströms poesi för de minsta rör sig i barnets vanliga miljöer och här finns dikter med både tandkräm och dammsugare i huvudroll. Det är samtidigt både vardagligt och förunderligt. Maija Hurmes vackra illustrationer matchar precis. 

Tillsammans ska det vara vi två av Minna Lindeberg och Malin Ahlsved är en ömsint berättelse om barnet som vill vara ensamt.

"På dagis har Aron och Wilma sina lekar och Kenneth säger att alla måste vara med, fast man kanske hellre vill vara i fred. Kvar finns längtan efter gatuhundarna och en plats där ingen behöver gå kopplad."

Tillsammans ska det vara vi. Bara vi.
Min hund och jag. Det är vi två som ska ha varandra.

Kort från Farmor Flyttfågel av Anna Härmälä 

Fia i Tallskogen får kort från sin farmor. Farmor har nämligen blivit flyttfågel på gamla dar och åker runt och upptäcker världen. Läsaren får läsa texten på korten noggrant och spana in detaljerna i bilderna för att sedan försöka gissa från vilket spännande resmål de olika korten är skickade. Genom den här härliga högläsningsboken kan vuxna och barn upptäcka världen tillsammans, utan att alls behöva lämna hemmet.

Fisens liv av Malin Klingenberg och Sanna Mander

"Fisförnäm pruttpoesi på högsta nivå! Underfundiga verser och sprakande illustrationer om det roligaste som finns: pruttar!"

Bärtil och knytkalaset av Monica Vikström-Jokela och Johanna Sjöström 

Fåret Bärtil bjuder på knytkalas för att fira Alla grisars dag. Vännerna bidrar med allt från blåbär till stöveltofsar, och det är inte alltid så lätt att komma överens om vad man ska kocka. I receptdelen berättar Micke Björklund vad han tycker man kan laga av samma ingredienser. En riktigt rolig bok som dessutom fungerar som kokbok. Härligt, va? 

Ägget av Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam

Lu, Maud och Brie bor på samma gård. En dag hittar de ett ensamt ägg på gården och vet inte riktigt hur de ska ta hand om det. Så de går runt och frågar de vuxna. På den vägen får de höra många berättelser om hur familjer kan se väldigt olika ut och bli till på väldigt olika sätt. Det här är en härlig och rolig bilderbok som visar att olika är olika och jättebra.