Bibliotek och läsande förebilder

27.09.2019 kl. 00:33
Vår åttonde vecka som läsambassadörer har handlat om bibliotek och om läsande förebilder.

En kväll i juni kommer jag vandrande, lite trött och utan sällskap, och sneddar genom parken. Utanför biblioteket sitter människor samlade runt bord med uppslagna böcker, de dricker saft, läser och språkar. Spridda skratt hörs i sommarkvällen. Då jag närmar mig ser jag två bibliotekarier stå vid ingången och dela ut menyer. 

Jag slår mig ner och väljer en bilderbok till förrätt. Till huvudrätt behöver jag något mer svårsmält, min själ hungrar efter mening så jag väljer en Knausgård. 

”Skulle det smaka med några dikter till efterrätt?” frågar bibliotekarien. 

”Ja tack, en Carpelan eller Forsström skulle förgylla kvällen!”

Det finns menyer för alla smaker, även för de med specialdiet. Det finns alltid en bibliotekarie till hands, det enda du behöver göra att ta dig till närmsta bibliotek. 

Och allt detta är gratis! Och att detta är sant! 

Denna lilla minnesbild ville jag dela på den intensiva och inspirerande Barnbiblioteksträffen i Tammerfors som vi fick delta i under veckan. Jag hade ingen aning om hur mycket som görs och finns upptäcka på ett bibliotek. Och hur mycket varje enskild bibliotekarie besöker allt från daghem och skolor, organiserar bokklubbar och rimjam, workshopar och föreläsningar, novellkaféer, författargäster, handarbetsträffar med högläsning och mycket mycket mer. I princip är allting möjligt så långt resurserna och händerna räcker, för idéerna är det ingen som saknar.

Vad som händer just nu på ditt lokala bibliotek hittar du info om på kommunens hemsida eller genom att öppna dörren till de tusen möjligheternas hus.

Minnesbilden är från Tölö bibliotek som precis firat 120 års jubileum! https://www.helmet.fi/sv-FI/Bibliotek_och_tjanster/Tolo_bibliotek

En viril ungdom som lite hamnat i skuggan av storebror Ode och definitivt förtjänar både uppmärksamhet och hurrarop! 

Nyfiken undrar hur du upplever biblioteken i din omnejd, Amanda? 

Henrika

 

Kära Henrika!

Jag har ju många bibliotek i min omnejd. Jag har för tillfället bibliotekslån hemma från fyra olika bibliotek. Jag vågar inte skriva ut hur många böcker jag har lånat på mig just nu, men det faktum att jag och min sexåring nyligen har skruvat upp en helt ny bokhylla hemma i vardagsrummet enkom för mina biblioteksböcker säger väl tillräckligt mycket. Jag behöver antagligen inte säga det, men jag säger det så oerhört gärna; jag älskar bibliotek. Jag älskar att de är allas. Jag älskar att en tjock plånbok inte kan imponera där, att det man hävdar sig med på biblioteket i stället är nyfikenhet, öppenhet och ren läslust. 

Samtidigt spelar det ju ingen roll att biblioteken är allas om ingen hittar dit. Vägen är tyvärr olika lång för olika barn - nu menar jag både bokstavligt och icke-bokstavligt - och allt som förkortar den vägen är hemåt. I dag har jag påmints om styrkan i läsande förebilder. Jag fick på morgonen vara med i den nyöppnade skolan Kvevlax lärcenter i Korsholm där vänelever i årskurs fem och ett möttes för att läsa tillsammans. Först läste nybörjarläsarna sina läseläxor högt för femmorna, sedan läste femmorna faktaböcker eller skönlitterära berättelser för de yngre läsarna. Det var så fint att se! Tänk att som elvaåring få vara en läsande förebild. Tänk att som sjuåring få ha en elvaåring som vill lyssna när man tar sina första stakande steg på läsvägen! 

Läsande förebilder har jag också talat om de kvällar den här veckan som jag fått tala om läsning med föräldrar på olika daghem. Att dina barn ser dig läsa är oerhört viktigt eftersom det visar att du tycker att läsningen är viktig och rolig och härlig. Barn gör ju som vi gör, inte som vi säger att de ska göra. Läsningen är på gott och ont inget undantag från den regeln. 

Också andra än föräldrar kan vara läsande förebilder. Jag uppmuntrade högstadieeleverna förra veckan att läsa för yngre syskon, kusiner eller andra barn i deras närhet. Ett äldre barn är den största tänkbara förebilden för ett yngre barn. Ett läsande äldre barn är kanske den bästa tänkbara. 

Läsande förebild in action. Min systerdotter Inga läser för min dotter Hilde. Bilden är tagen av min syster Matilda Audas Björkholm. 

Tänk att vi genom att läsa med andra gör så stor skillnad! Tänk att någon kanske blir läsare för att du har funnits där och läst! Tänk att en så stor gåva kostar så lite att ge. 

Tänk. 

Amanda