Stressdjur och botemedlet

06.09.2019 kl. 15:47
I slutet av vår femte vecka som läsambassadörer presenterar vi stresssdjur och ett effektivt botemedel.

Tror jag var i mina första tonår då jag första gången upptäckte dem: pyttesmå illröda spindelliknande insekter som pilade över berget, kors och tvärs utan synbart mål eller mening. Jag döpte dem till stressdjuren, minns hur jag redan då tänkte att en av deras meningar kanske ändå var, att visa mig hur virrig och stressad jag kände mig inför skolstarten och högstadiet. Så mycket att hålla i huvudet, så många känslor som inte gick att förstå eller bemästra, och så svårt att stanna upp och vila i nuet. Och livet är ibland just så fortfarande– turbulent och utan synbara andningspauser (fastän de nog finns – prova fast nu med detsamma att stanna upp och andas djupt tre gånger). 

Ibland blir det ett sug i oss av bara farten, att vara en effektiv blodröd spindel som rusar fram. I morse fanns de där igen, små stressdjur som flyttat in i mitt huvud. Under veckan har jag läst om hjärnforskning och hur avgörande det är att kunna fokusera på en sak i taget – att tänka och djuptänka istället för att vimsa iväg. Det är också så vi får våra inre stressdjur att sakta ner. 

Anna Tebelius Bodin, hjärnforskare, förklarar det här så fint i följande klipp på youtube: https://youtu.be/O4FpMD76NIo, hur det faktiskt är omöjligt att tänka mer än en tanke åt gången. Och hur vi endast kan minnas sånt som vi någon gång har tänkt på. 

Vill du veta vad mer som upptagit läsambassadörshjärnan under den gångna veckan, kan du ta del av Vetamix pinfärska intervju: 

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/09/06/det-finns-en-bok-for-alla-sager-lasambassadoren-henrika-andersson-det-galler-att

 

Amanda, hur har din vecka varit?

Henrika

Bästa Henrika! 

Stressdjuren är märkliga och farliga djur. Själv har jag aldrig sett dem, men jag har känt hur de flåsar mig i nacken ibland och när det har varit riktigt illa har de byggt bo i min mage och sugit det mesta av glädjen ur mitt liv. Jag har mött människor som tycker att glädje är för mycket att begära, men jag vet också att glädje är livsnödvändigt för mig. När jag inte är glad måste jag tänka om. Skifta fokus. Dra sladden ur väggen. 

Också i kampen mot stresdjuren är ju läsningen en del av svaret. Enligt en undersökning kan sex minuters sammanhållen läsning per dag minska vår stressnivå med 68 procent. Det är så galet att tänka sig. Det  krävs liksom inte ett par timmar, ens en halvtimme eller ens en ynka kvart för att göra skilllnad. Det räcker med sex minuter. Det är nästan sorgligt. Är vi faktiskt så hårt drabbade av stressdjuren i dag att redan sex minuter med en bok gör skillnad? I ett samhälle där vi sägs läsa mer än någonsin - är djupläsningen verkligen så långt borta att bara sex små minuter spelar roll?

Tänk då vilken extrem skillnad söndagens #readhour kan komma att göra! På söndag mellan klockan 19-20 läser hela Finland. Om landets sammanlagda stressnivå är brutalt låg på måndag vet vi varför. Om alla röda stressdjur tagit till flykten vet vi varför. 

Så unna dig själv och dem du älskar en livsviktig paus på söndag. Dra sladdarna ur väggen. Stäng av telefonerna. Koka te. Poppa popcorn. Ta tag i den där boken som har väntat på dig. Du har väntat på den också. 

Amanda