Skärgårdshavets skola läste Singer

09.10.2015 kl. 11:55
I dag kom det ett mejl från klassläraren Tove Eklund som ville dela med sig av hur hon och hennes elever jobbat med min bok.

Hej! För en tid sen besökte du Skärgårdshavets skola i Korpo och åk 5-6 där jag jobbar som klasslärare. Efter ditt besök lånade vi ihop en klassuppsättning av din bok Singer med hjälp av bibliotekarien (hon samlade böcker från halva Åboland) och sen satte vi igång i klassen med att läsa din bok.


Jag valde att variera läsningen så att vi ibland hade högläsning, ibland läste eleverna stycken i klassen och ibland var det läsning som hemläxa. Vi varvade läsningen med diskussioner kring språket i boken och tankar kring det som hände i boken. Eleverna var mycket aktiva och intresserade och deltog ivrigt i diskussioner, jag märkte genast att det var en bok som engagerade och som de kunde ta till sig. Vid vissa spänningsmoment var det så roligt när de bara ville läsa vidare, även de svaga läsarna.

Eleverna kände inte till sången om Josefin så den sjöng vi också tillsammans en musiklektion och då förstod de sambanden mellan sången och boken, vilket gjorde den ännu mera intressant.

Boken var lika populär hos pojkarna som flickorna och stolta var vi alla när vi läst klart boken tillsammans.

Efter avslutad läsning fick de i grupper fundera på hur man kan jobba tillsammans i klassen för att ha en bra atmosfär. Dessutom svarade de på bokfrågor om boken och vi diskuterade tillsammans vad de svarat. Frågorna handlade t.ex. om händelser i boken som man själv skulle ha kunnat vara med om och om hur det vara att läsa boken tillsammans med de andra i klassen. Eleverna skrev också nya lappar till Jonatan och Josefin (samtidigt som den "fula" lappen gick omkring i klassen i boken) och de skrev så rörande fint åt dem hur de skulle få komma och leka och vara våra vänner.

De flesta eleverna tyckte boken var spännande, tankeväckande och trovärdig. Alla tyckte det var en bra bok som passar elever i åk 5-6, en del tyckte det var den bästa bok de läst och de flesta ville skicka en hälsning åt dig att skriva en fortsättning! (De vill så gärna veta om Jonatan träffar sin riktiga pappa...)

Tack för en inspirerande bok! Jag kommer absolut att använda den på nytt i undervisningen och rekommendera den åt andra.​​​ Ville gärna dela med mig det vi gjort i klassen med din bok så du också som författare får vår feedback.

 

Tove Eklund, Skärgårdshavets skola, Korpo