#Minäkinluen

20.08.2015 kl. 13:18
Tisdagen den 8 september kl. 16:00 ordnas på många orter i Finland ett läsevenemang som arrangeras av Bokens år 2015.

Instruktioner till de lokala arrangörerna

Minäkin luen!

Mielenilmaus lukemisen puolesta tiistaina 8.9. klo 16

Kaikkihan sitä tekevät! Sitä voi tehdä yhdessä, yksin, julkisilla paikoilla, peiton alla, kahvilassa ja keinussa… Suomalaiset rakastavat lukemista. Näytetään Kirjan vuoden kunniaksi yhdessä kuinka paljon!

Minäkin luen -tempauksessa ihmiset kerääntyvät yhteen lukemaan kirjallisuutta kaupunkien ja kuntien julkisille ja näkyville paikoille. Tarkoituksena on, että lukijat asettuvat jonoon ja muodostavat pitkän lukevien ihmisten ketjun. Tempaus järjestetään samanaikaisesti, tiistaina 8.9. klo 16 usealla eri paikkakunnilla ympäri Suomen.

Tempaus on osa Kirjan vuotta 2015. Lukemisen puolesta, ei mitään vastaan. Tule mukaan!

Ohjeet järjestäjille:

Paikallinen järjestäjä on vetovastuussa oman kaupunkinsa tapahtuman läpiviemisestä alla olevien ohjeiden mukaisesti. Järjestäjän tehtäviin kuuluvat sopivan tapahtumapaikan valitseminen, Facebook-tapahtuman ylläpito, ihmisten ohjaaminen tempauksen aikana sekä tempauksen tallentaminen ja raportointi.

Julkisella paikalla toteutettavaan mielenilmaukseen ei tarvita kaupungin tai kunnan lupaa, mutta kaikista tempauksista tulee tehdä ilmoitus poliisille. Ilmoitukset tehdään kootusti Kirjan vuoden puolesta elokuussa, kun tarkat tempauspaikat ja arvioitu osallistujamäärä ovat tiedossa. Paikallisen järjestäjän ei siis tarvitse huolehtia lupa-asioista.

Paikallinen järjestäjä valitsee omalta paikkakunnaltaan näkyvän ja keskeisen paikan, jossa liikkuu iltapäiväaikaan paljon ihmisiä. Tapahtumapaikan valinnassa kannattaa huomioida myös sen turvallisuus – kävelykadut ja torit ovat mahdollisten osallistuvien koululuokkien kannalta parhaita vaihtoehtoja. Helsingissä tilaisuus järjestetään Esplanadin puistossa.

Oman paikkakunnan tapahtumapaikka ilmoitetaan Kirjan vuoden toiminnanjohtajalle Laura Karlssonille, joka tiedottaa tempauksesta valtakunnallisesti. Paikallinen järjestäjä tiedottaa tempauksesta paikallisesti ja lisää tempauksen oman alueensa menot-palstoille. Lisäksi järjestäjä saa hallinnoitavakseen Kirjan vuoden Facebook-sivuille tehtävän paikallistapahtuman, johon hän itse kutsuu ja kannustaa myös muita kutsumaan osallistujia. Järjestäjä saa käyttöönsä Kirjan vuodelta valmiin esittelytekstin, jossa kerrotaan tilaisuuden kulusta ja neuvotaan ihmisiä ottamaan mukaansa haluamansa kirja. Kaikki tempaukset syötetään Kirjan vuoden toimesta sen verkkosivujen tapahtumakalenteriin.

Osallistujia pyydetään saapumaan paikalle klo 15.45, jotta mielenilmaus voi alkaa ajallaan klo 16. Tempauspaikalla järjestäjä ottaa osallistujat vastaan ja ohjaa heidät jonoon valitsemallaan tavalla. Jokaiselle lukijalle annetaan Kirjan vuosi 2015 -kirjanmerkki, joita on mahdollista jakaa myös ohikulkijoilla ja ihmettelijöille. Kirjanmerkit toimitetaan postitse kaikille järjestäjille hyvissä ajoin ennen tempausta.

Tempaus kestää kymmenen minuuttia. Jonossa osallistujat lukevat valitsemaansa kirjaa ääneti seisten siihen asti, kunnes järjestäjä ilmoittaa tempauksen päättyneeksi. Ajanmittaus kannattaa aloittaa vasta sitten, kun kaikki osallistujat seisovat jonossa omalla paikallaan. Järjestäjä päättää tempauksen toteamalla ”sen pituinen se”, kiittämällä osallistujia ja toivottamalla kaikille mukavaa Kirjan vuotta.

Lukemisen aikana järjestäjän toivotaan ottavan kuvia ja / tai videota jonosta ja jakavan ne sosiaalisessa mediassa #minäkinluen-tunnisteella. Tempauksen jälkeen myös osallistujia kannattaa kehottaa jakamaan kuviaan tapahtumasta samalla tunnistella. Toivottavaa myös olisi, että järjestäjä mittaisi jonon pituuden, vähintäänkin silmämääräisesti arvioiden. Osallistujamääriä, pituustietoja ja valokuvia on tarkoitus käyttää tempauksen jälkitiedotuksessa.

Haluatko ottaa organisointivastuun omalla paikkakunnallasi? Ota yhteyttä Kirjan vuoden toiminnanjohtajaan Laura Karlssoniin ja kerro mielenkiinnostasi. Tempaistaan yhdessä, lukemisen puolesta!

Laura Karlsson

laura.karlsson@kirjanvuosi.fi

050 57 15 511

Se även evenemangets webbsidor.