Här samlar vi material som handlar om läsning i hemmet

 

Läs. Läs. Läs. Och en gång till: Läs. (Östra Nyland 1.7.2014)

Stefan Holmström skriver i sin kolumn om att kombinationen av böcker och högläsning bevisligen är väldigt bra för barns utveckling och framtid. Han tror att den avkastning som kommer från att läsa böcker antagligen är mycket större än den som kommer av att föräldrarna sparar ihop till ett arv.
 

Sakprosa lika viktig som sagor (Dagens Nyheter 3.4.2014)

Artikeln är en intervju med den svenska läsforskaren Barbro Westlund, som bl.a. tycker att föräldrar gärna ska läsa högt för sina barn och samtal om det lästa med dem minst en gång om dagen ända upp i högstadieåldern. Hon menar också att det är viktigt att man läser olika slags texter för barnen, både skönlitteratur och sakprosa, eftersom olika texter utvecklar barnen på olika sätt.


Larmet om högläsning är en myt (SvD Kultur 21.4.2014)

I en tidigare undersökning (läs mer här) fick man resultat som visade att antalet föräldrar i Sverige som läser högt för sina barn varje dag är alarmerande lågt. I det här klippet hänvisas till en ny undersökning, som visar att situationen inte riktigt är så allvarlig som man trott.

 

Lästräning är lika viktigt som idrottsträning! (14.3.2012)

Johan Unenge uppmanar föräldrar att satsa på barnens läsning s+å att barnen inte hamnar på läktarplats här i livet.

 

Sagostunden som försvann (Dagens Nyheter 24.4.2012).

Artikeln från 2012 berättar om en undersökning i Sverige som visar att bara 35% av dagens svenska föräldrar läser högt för sina barn varje dag. Skribenterna lyfter också fram varför det är så viktigt med högläsning.