Förkortningen LL står för lättläst och handlar om information, nyheter och litteratur för lässvaga personer. Här ger vi tips om webbsidor och annat material som anknyter till ämnet.

 

Sajten Bokpil preseterar förläggaren Lecti Book Studios lättlästa böcker som skapats av författaren Sabria Ståhlberg och illustratören Maria Viitasalo.

Nypon förlag är ett svenskt specialförlag för språkutveckling som ger ut lättläst litteratur. Här finns också material bl.a. om vad lättläst är för något, om textsamtal och högläsning.

Det svenska förlaget Hegas ger ut lättläst litteratur för barn och unga. Många av böckerna finns också som ljudböcker och till alla titlar finns ett gratis abetsmaterial (s.k. läsnycklar) med tips om hur man kan använda dem i undervisningen för att få eleverna att träna sin läsförståelse.

LL-center som arbetar på svenska i Finland berättar på sin webbplats om vad lättlästa texter är för något, hur man känner igen en LL-text och vad man ska tänka på när man skriver sådana.

LL-förlaget i Sverige ger ut många lättlästa böcker. På webbplatsen kan man bl.a. söka efter böcker enligt nivå, köpa e-böcker och ljudböcker samt provläsa aktuella böcker.

Hösten 2014 gav förlaget Lärum ut de tre första återberättade finlandssvenska romanerna Birgitta Bouchts Tusenblad återberättad av Jolin Slotte, Kjell Westös Där vi en gång gått återberättad av Peter Sandström och Robert Åsbackas Orgelbyggaren återberättad av Bosse Hellsten. Här kan du läsa en artikel om böckerna och höra ett radioinslag om dem.

Argasso är ett svenskt bokförlag vars utgivning i första hand består av lättlästa böcker för barn och ungdomar med lässvårigheter eller svenska som andraspråk (serien Läsvänligt). Förlaget ger även ut kapitelböcker för bokslukaråldern, bland annat böckerna om den gräslige herr Grums och hjälten Polly. Faktaserien Förfärliga fakta lockar på ett annorlunda och humoristiskt sätt barn och ungdomar till att lära sig mer om historia, matematik och naturvetenskap. Argasso ger även ut klassiker i tecknad form – i serien Klassiska seriealbum finns titlar som ”Macbeth” och ”Jane Eyre”.