Tacksamhet

20.12.2019 kl. 10:21
Efter vår tjugonde vecka som läsambassadörer ser vi tillbaka på en hel höst.

Kära Amanda, 

Idag är jag tacksam. Tacksam över att få jobba med dig och uppdraget som läsambassadör, tacksam över alla pedagoger och elever vi fått möta, tacksam över hur många otroligt bra böcker det skrivs i världen, över alla bildskapare och berättare som berikar våra liv. Jag är också tacksam över hur vi båda tyckte att den öppna dagboken får vila en tid framöver. Under år 2020 ska vi fortsätta med både dagis- och skolbesöken men kommer också att ägna tid och energi åt de tre läsfrämjande samarbetsprojekten vi hoppas få förverkliga: 

1) Tamburbiblioteket - ett pilotprojekt för daghem där böckerna finns synliga och lättillgängliga för föräldrarna att låna med sig hem då de hämtar sitt barn. 

2) ”Man läser” - en kortfilm med läsande manliga förebilder i samarbete med Yles Vetamix som riktar sig till vår äldre målgrupp (11-15-åringar).

3) Fortbildningsdagar i Helsingfors och Vasa för klasslärare som jobbar med årskurs 5 och 6 samt blivande klasslärare där vi erbjuder både information, inspiration och konkreta verktyg för hur de kan jobba mer läsfrämjande i sina klassrum. 

Jag är också tacksam för att julen står för dörren och vi alla får mer tid för familjen, vila och samtal med vänner. Och tid att skriva och lustläsa böcker som tänder gnistor, berättelser som väcker tankar och känslor. Passar på att som avslutning ge några tips på fantastiska högläsningsböcker.  

Högläsning för familj med äldre barn:  

”Berättelser från yttre förorten” av Shaun Tan (udda berättelser och hisnande bilder) 

”Mördarens apa” av Jacob Wegelius (spänning och äventyr)

”Jorden runt på åttio dagar” en klassiker av Jules Verne (vi får färdas till världens olika hörn) 

Serien om Harry Potter av J.K Rowling (tips: att först läsa boken och sedan se filmen)

”Godnattsagor för rebelltjejer” av Eva Falilli (100 berättelser om fantastiska kvinnor) 

”Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda” av Brooks Ben (sanna berättelser om fantastiska pojkar som förändrat världen utan att döda drakar)

”Ronja Rövardotter” av Astrid Lindgren (och för de som vågar sig på ”Bröderna Lejonhjärta” väntar ett hisnande men också sorgligt äventyr du aldrig glömmer)

”Alla räknas” av Kristin Roskifte (ny bilderbok med härligt människomyller)

”Olli och Mo” av Eva Lindström (ljuvlig, poetisk och varm bilderbok)  

”Vems lilla mössa flyger” en klassiker av Barbro Lindgren (och sedan går det bra att fortsätta med både Mattias-serien och Loranga-sviten) 

Och varför inte dubbla julfaktorn med ”Pippi Långstrump firar jul” av Astrid Lindgren

God jul och gott nytt år!

Henrika 

Kära Henrika! 

Vi säger ofta att Svenskfinland är litet, men Svenskfinland är samtidigt så stort att du och jag aldrig hade träffat varandra förrän vi blev valda till läsambassadörer. Att vi har avslutat varje vecka med ett kort brev till varandra har handlat dels om att knyta ihop veckan och reflektera kring den men också om att få lära känna varandra. Vi samarbetar tätt och träffas ofta, men vi bor samtidigt drygt 400 kilometer ifrån varandra och sitter ingalunda dagligen mittemot varandra på kontoret. Därför har det blivit många, många timmar på skype och därför har det blivit ett brev i veckan till varandra.  

Den här veckan ser jag inte tillbaka på en vecka som gått, den här veckan ser jag tillbaka på en hel höst. Vår första höst som läsambassadörer. 

Det är med enorm tacksamhet, stor glädje och lite stolthet som jag gör det. När vi träffades ett par dagar i början av juni sa vi att hösten mest skulle bli en tid för att läsa på, sondera terräng och planera. Visst har vi läst på, sonderat terräng och planerat. Men vi har också hunnit med nästan femtio olika framträdanden och uppdrag på olika håll i Svenskfinland, vi har fått möta oerhört många människor och vi har i en massa olika sammanhang fått lyfta den läsning vi brinner för. Att så många vill samarbeta med oss visar att läsningen är mer angelägen än någonsin. Många har insett att det här är den fråga vi bara måste lösa nu. 

Du, Henrika, bjöd på värdefulla julklappstips för unga läsare. Mellan alla barn- och ungdomsböcker och all litteraturpedagogisk litteratur som jag läst den här hösten har jag också läst en hel del ”vanliga” böcker och jag avslutar det här inlägget med att lyfta fram några av guldkornen bland dem. Vilka tio böcker borde den vuxna läsaren få hitta i sina paket? 

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri (språket är magiskt och människorna helt magiska på helt rätt sätt) 

7+7 Brev i en orolig tid av Kjell Westö och Juha Itkonen (två vassa hjärnor och vassa pennor reflekterar kring samtiden på ett naket och ärligt sätt) 

Bomullsängeln av Susanna Alakoski (drabbande livsöden och kvinnor som inte alltid kan vara så starka som de kunde vara) 

 

Tigerfiskar av dig Henrika Andersson (stark poesi som vågar gå in i mörkret, här finns bilder som inte lämnar mig. Boken passar också den som inte egentligen tycker om poesi) 

 

Vi for upp med mor (obehagligt men också nästan obehagligt bra, bland det absolut bästa jag läst i år, läs första delen Jag for ner till bror först) 

Bergens stjärnor av Jojo Moyes (en fin berättelse som är speciellt fin för oss som vet att läsning och litteratur är nästan allt)

När världen inte längre är vanlig av Pamela Granskog (för alla som har förlorat en älskad människa eller någon gång kommer att göra det) 

Så jävla trött av Gemma Hartley (riktigt bra och verkligt viktigt om kvinnors känslomässiga arbete, kan dock skapa riktigt dålig stämning i just juletid så vänta lite med att läsa den)  

Gileads döttrar av Margaret Atwood (spännande, händelserikt och med karaktärer som lever kvar i läsaren länge, länge) 

Lita på att det ljusnar av Tomas Sjödin (Sjödin är något av min husgud och här visar han igen varför, typ 70 texter om hopp och ljus i en värld och tid som behöver det mer än någonsin) 

God jul till dig, Henrika! Nu tar vi ett ordentligt jullov och sedan kavlar vi upp ärmarna. Det blir spännande att få se vad vi får till när vi INTE primärt ska läsa på, sondera terräng och planera. 

Amanda

P.S. Om du som läser det här någon gång får frågan om du vill jobba med Henrika Andersson så är svaret ja. Det vill du. Du får inte bara en kreativ, mångsidig och passionerad kollega - du får en vän. D.S.