Nya bilderbokskap

Det finns många gamla godingar bland bilderböckerna, men det föds nya stjärnor varje dag. Här är några ganska nya riktigt bra bilderböcker som det lönar sig att bekanta sig med.

Gropen av Emma AdBåge är boken du vill läsa om och om igen. Full av små detaljer och träffsäkra ögonblick.  

"Dom vuxna hatar Gropen. Dom tycker inte att vi ska vara där och leka för man kan dö. - Åtminstone ramla och slå sej! säger Eva."

Vinnare av Augustpriset 2018.

Alla räknas av Kristin Roskifte 

Den här boken är nästan omöjlig att beskriva, den måste upplevas. Och den borde upplevas. Den är nämligen helt fantastisk. Varje gång du läser boken upptäcker du nya detaljer och nya kopplingar mellan människorna i boken. Den här boken är perfekt för de barn som är små detektiver eller små filosofer. En riktigt ovanlig och riktigt bra räknebok. Läs och räkna och se själv! 

Sånt som försvinner av Beatrice Alemagna är en finurlig bok om de knappt märkbara, vardagliga ögonblick som hela tiden kommer och går. Snillrikt konstruerad med mellanblad som gör läsaren till medaktör.

"Ett skrubbsår läker, man somnar och vaknar, en liten fågel fladdrar förbi, mjölktanden lossnar, höstbladen faller … Det mesta förvandls, förändras och blir något nytt. Men en sak försvinner aldrig."

Flickan som ville rädda böckerna av Klaus Hagerup och Lisa Aisato 

Anna älskar böcker och de människor som lever för evigt inne i dem. En av hennes bästa vänner är bibliotekarien fru Monsen och en dag berättar hon om vad som händer med de böcker som ingen längre lånar på biblioteket. De försvinner och förstörs av den mystiske Milton Berg. Men vad händer med alla de som bor i böckerna då? Anna bara måste rädda böckerna! Men hur? Det här är en vacker och poetisk berättelse om kärleken till böckernas magiska värld. Ett måste för alla som upptäckt den kärleken.
 

Vem finns? av Stina Wirsén

Syskonen Mjau och Pip vill höra om hur det gick till när de skulle födas. Innan de föddes låg de i varsitt ägg och väntade på att kläckas. Det fanns ett tredje ägg som väntade också. Men det kläcktes inte. Det var tomt. Det låg ingen liten unge i det ägget, bara en liten blå fjäder. Föräldrarna berättar om den stora glädjen över Pip och Mjau och om den stora sorgen över Duna, det syskon som inte blev. Boken är sorglig och vacker och hoppfull och bemöter en stor fråga på ett storartat sätt. 

Morgans kafé av Eva Jacobson 

På Morgans kafé är det full fart. Ludd och Tott är där hela dagarna och äter bullar. En dag kommer en helt ny gäst in på kaféet. Han har inga pengar, men en mycket värdefull fiol. Kunde han kanske få byta fiolen mot en bulle? Han äter bulle efter bulle, tusentals bullar äter han. Till slut lämnar han kaféet och Morgan, Ludd och Tott öppnar fiollådan och får sig en rejäl överraskning. En bok om tillit och solidaritet, en bok med oväntade vändningar. 

Vi måste till jobbet av Pija Lindenbaum

Pija Lindenbaum är en mästare på bilderböcker! Läs allt av henne, allt! I Vi måste till jobbet får läsaren följa tre barns lek, från rummet ut i den vida världen. Det är en rolig och allvarlig lek med tvära kast som får en att minnas sina egna glansdagar som lekare. En oförglömlig bilderboksupplevelse för barn och vuxna.

Ledsen av Lotta Olsson och Emma AdBåge

Boken utspelar sig på en förskola där ett av barnen upptäcker hur en av kompisarna tar det gosedjur som hon skulle ha. Krisen är ett faktum och dramat byggs upp. Det här är en liten bok med stora - enorma - känslor. En fantastiskt fin bilderbok att läsa om och om igen och att diskutera tillsammans.