Bu och bä i skogen av Olof och Lena Landström
Bu och Bä ska plocka bär i skogen. De packar matsäck och kollar kartor, både stämning och förväntan är hög. Så där som det ofta är när man ska till skogen. Men…”Hoppas det inte kommer myror”, säger Bu.
Du kan säkert gissa vad det kommer.
Det här är en bok som är både rolig och spännande - så där som böckerna om Bu och Bä alltid är. Underbara böcker att läsa om och om igen, storfavoriter som det är svårt att tröttna på.
Titta skogen av Åsa Mendel-Hartvig och Maija Hurme
I Titta skogen upptäcker ett litet barn skogen med alla sina sinnen. Barnet luktar, lyssnar, gosar, tittar, tuggar… Den här boken andas hoppfullt vår med sina vackra, varma illustrationer. Läs den med de allra yngsta barnen och upptäck skogen på nytt!
Titta skogen ingår i Titta-serien där fyra barn upptäcker naturen i fyra olika årstider.
Jinko och det finurliga fröet av Christel Rönns
Ett frö i en tass förblir ett frö men Jinko förstår att det ska grävas djupt ner i jorden. Sen gäller det att vänta, vattna och vänta lite till. Efter några dagar börjar det hända, små gröna blad vecklar ut sig, men vad händer egentligen under jorden? Prilla, Tito och de andra djuren hjälper till att lösa mysteriet med den försvunna moroten.
En rolig bok för både de minsta och lite äldre barn.
Katt kan i skogen av Sanna Töringe och Kristina Digman.
Lilla Katt och mamma åker på utflykt till djuren i skogen. De packar en korg med matsäck och har olika åsikter om huruvida bollen och bilbanan ska med. Mamma lockar med skogens alla djur, men Katt gillar inte grodor och vill åka hem igen. Mamman är väldigt trött redan när de kommer fram till skogen och jag misstänker att alla som har eller har haft små barn kan relatera till den känslan. Sedan blir det lite myror och lite groda och sedan är det slut på äventyr med djuren. Eller?
Krocken mellan barnets och den vuxnes vilja och hanterandet av den krocken är ett återkommande tema i böckerna om lilla Katt som kan så mycket själv. Det finns vardaglig dramatik, härlig humor och hög igenkänning i de här böckerna.
Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan av Maria Nilsson Thore
Den som ser på omvärlden med ett litet barns ögon får se mycket. I den här boken ska Ester, Idde, Valle och de andra på förskolan Ärtan gå på utflykt till skogen och de hittar väldigt många saker på vägen. Några fina och några äckliga. I skogen fortsätter de hitta ännu fler saker och som läsare slås jag av hur mycket det finns att hitta i skogen för den som aktivt letar. Eller för den som inte aktivt låter bli?
Maria Nilsson Thores böcker om Alla tre har blivit många barns stora favoriter och det är lätt att förstå varför. Det är vardagsnära, det är det stora i det lilla och det är roliga, verkligt fina illustrationer med många detaljer att upptäcka.
Djuren i skogen av Sarah Sheppard
Sarah Sheppard har skrivit riktigt många riktigt bra faktaböcker för barn. Den här boken presenterar många av skogens djur på det lättsamma, humoristiska sätt som präglar alla Sheppards böcker. Den som tar sig an den här boken får lära sig mycket nytt.
Visste du till exempel att rådjuren är något av skogens snobbar? Har du koll på vem som brukar äta upp de horn som älgarna har tappat? Eller hur många harpluttar en hare kan bajsa under ett dygn? Jag visste inte heller, men nu vet jag.Det här är en kunskapssprängd och rolig bok för vetgiriga i många olika åldrar. Låt dig undervisas och underhållas!
Om du möter en björn av Malin Kivelä, Martin Glaz Serup och Linda Bondestam
“Gå lugnt baklänges. Spring inte. Rusa inte hit och dit. Vifta inte med armarna,” är bara några av de saker du behöver tänka på om du är i skogen och möter en björn. Men hurdan är björnen? Gillar den blåbär eller kluriga vitsar? Möjligheterna är många och här får du både fundera och se björnen resa sig upp på baktassarna. Då ska du INTE springa! Men också i den värsta av alla björn-situationer får du i den här boken veta vad som är det bästa att göra!
Jag, Fidel och skogen av Lena Frölander-Ulf
Här har vi en mamma som älskat att vara på holmen. Hon älskar havet. Hon älskar vinden. Hon älskar skogen. Och här har vi ett barn som är rädd. Rädd för havet. Rädd för vinden. Rädd för skogen.
På holmen ska man tyvärr kissa i skogen och nu har barnet hållit sig jättelänge. Till sist går det inte längre och barnet tar hunden Fidel och en ficklampa och ger sig ut i den skog som skrämmer så mycket.
I skogen lurar faror och skuggor, men det går också att bli vän med skogen.
Lena Frölander-Ulf skriver om rädslor på ett sätt som inte backar en tum från det som är skrämmande men som inte heller lämnar det rädda barnet ensamt i den rädslan. Det här är den första boken i trilogin om Fidel och jag. De andra två heter “Pappa, jag och havet” och “Fidel och jag i storstan”. Alla tre handlar om rädsla, alla tre är väldigt läsvärda.
I en helt vanlig skog av Amanda Bengtsson
Majvor är en helt vanlig liten person. Ibland är hon glad och stark och busig, andra gånger är hon ensam och ledsen och liten. Med andra ord är Majvor en helt vanlig person. Förutom en sak…
… hon har nämligen en liten, liten skog på sitt huvud. Det är en helt vanlig skog med granar, tallar och kantareller. En helt vanlig skog. Förutom en sak....
Det här är en fantasirik bok som tar läsaren till kafferep, kameler, tivoli och en filurfamilj. I boken är allt möjligt och leken får vara just precis så helande som den faktiskt är. Tänk vilka skatter som kan finnas i en helt vanlig skog.
Sagan av Sanna Borell
I boken får vi möta en flicka i röd klänning som går ut i skogen. En bit på vägen möter hon en varg och där börjar problemen.
Låter det bekant? Det gör det säkert. Men mötet med vargen slutar på ett lite oväntat sätt och fortsätter på ett ännu mer oväntat sätt. Och sedan kommer en hjälte och då blir allt bra. Eller?
Det här är en rolig och traditionell men helt annorlunda saga med tydliga kopplingar till älskade klassiker som Rödluvan och Alice i underlandet. För dig som vill överraskas gång på gång.